Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 00:35

Електричним конвектором користуються в міжсезоння

— Електричними обігрівачами користуюся з 1990-х, — каже 52-річний Петро Гайдай із Білої Церкви на Київщині. — Мав кілька десятків.

Петро Олексійович радить, як обрати електричний обігрівач.

— Є дві аксіоми, — продовжує. — Перша: електричні обігрівачі не можуть бути основним чи єдиним джерелом тепла в будинку. Велику хату толком не прогріють. А як накупити їх багато, то не витримає проводка. А якщо й витримає — то грітися електрикою дорого. Друга: навіть господарству з найсучаснішою системою опалення потрібен один-два електрообігрівачі.

Усі електричні обігрівачі діляться на чотири категорії: конвектори, інфрачервоні, масляні й повітряні — так звані дуйчики. Кожен має переваги й недоліки.

— Конвектори виглядають як сучасна батарея, — розповідає. — Білого кольору, акуратні, вузькі. Всередині — нагрівальний елемент, покритий захисним корпусом, є регулятор потужності. Зазвичай їх вішають на стіну біля розетки. Вмикають у міжсезоння, коли ночі холодні, а вдень ще тепло.

Конвектори працюють безшумно, не надто пересушують повітря, не займають багато місця. Можуть працювати постійно, протягом місяців. Регулятор дозволяє тримати задану температуру.

Інфрачервоні обігрівачі діють за принципом сонячного проміння. Гріють не повітря навколо, а предмети, на які потрап­­­ляє промінь.

— Класичний приклад інфрачервоного обігрівача — обігрівач "Уфо", — говорить Петро Олексійович. — Світять жовтим, створюють короткі інфрачервоні хвилі. Обігрівають миттєво, їх можна використовувати на вулиці. Але довго користуватися шкідливо. І гріють лише ті предмети, на які потрапляють промені.

Інфрачервоні обігрівачі не пересушують повітря, не спалюють кисень, не створюють надлишкових повітряних потоків, не здіймають пилу.

Третій тип електричних обігрівачів — масляні. Їхній нагрівальний елемент розміщений у корпусі, заповненому оливою.

— Вічна класика, — каже Петро Гайдай. — Абсолютно безпечні, не шкідливі, майже не пересушують повітря, не шумлять. Їх можна переносити з місця на місце. Такі найкраще тримати в хаті на підмогу. Ставити можна в будь-якій кімнаті. На них можна сушити білизну. Єдиний суттєвий недолік — довго прогрівають приміщення.

Четвертий тип електричних обігрівачів — тепловентилятори.

— Це — класичні дуйчики, — пояснює Гайдай. — У пластиковому корпусі мають нагрівальний елемент — спіраль, і вентилятор. Деякі моделі крутяться навколо своєї осі, мають ємність для води. Дуйчики дешеві, легкі, прості в експлуатації, швидко нагрівають повітря в кімнаті. Але шумлять, пересушують повітря. Ними користуватися раджу максимум кілька годин. Оптимально — щоб прогріти кімнату й вимкнути.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Електричним конвектором користуються в міжсезоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути