Ексклюзиви
середа, 16 серпня 2006 15:57

Домашній принтер для цифровика

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Віктор Поваліхін із магазину ”Сіті. ком” на Петрівці показує переносний принтер ”Епсон” моделі ”Picture Mate 500” за 1155 гривень
Віктор Поваліхін із магазину ”Сіті. ком” на Петрівці показує переносний принтер ”Епсон” моделі ”Picture Mate 500” за 1155 гривень

51-річному киянинові Сергію Авдєєву на день народження колеги подарували цифровий фотоапарат "Олімпус". До цього у чоловіка була плівкова фотокамера. Із друком фотографій жодних проблем — приймальні пункти на кожному кроці.

А як бути з цифровою зйомкою? Карти пам"яті на багато знімків не вистачає. Треба шукати лабораторію, де їх надрукують. Або хоча б запишуть відзняте на жорсткий диск.

Пан Сергій поцікавився, скільки коштує цифровий друк у столичних фірмах. Їх менше, ніж звичайних фотолабораторій. І знімок дорожчий — 90 коп, тоді як з плівки — 35 коп. Друзі порадили купити невеликий фотопринтер. Якщо друкувати знімки вдома, вартість однієї фотографії обійдеться навіть дешевше, ніж світлина з плівки.

У столичних магазинах домашні принтери пропонують кілька іноземних фірм: "Х"юлетт Паккард" (відома як "HР"), "Епсон", "Лексмарк", "Кенон".

— Для дому найкраще брати принтери "Х"юлетт Паккард", — каже спеціаліст "Юнітрейду" на майдані Незалежності Андрій Гончар, 20 років. — На відміну від "Епсонів", у них російськомовне меню. Тому розібратися з функціями простіше, і запрограмувати можна самому. Бо "Епсон" налаштовують лише у сервісному центрі.

Сучасні принтери мають невеличкий екран. На ньому переглядають і редагують фотознімки перед друком. Наприклад, можна прибрати ефект "червоних очей". Деякі принтери друкують прямо з фотоапарата, без підключення до комп"ютера. Іноді карта пам"яті "цифровика" вставляється у принтер.

"Епсон" налаштовують лише у сервісному центрі

— Бажано брати прилад, у якому картриджі для фарби виймаються по одному, — каже продавець-консультант крамниці "Комп"ютерний світ" на Петрівці Ігор Дідковський, 21 рік. — Тоді можна замінити одне чорнило, а не весь блок. Такі принтери випускають "Х"юлетт Паккард" і "Епсон". Фотознімки виходять кращі на "Епсонах". Вони економніше витрачають фарбу. Якщо принтер працює не щодня, треба раз на тиждень вмикати його на кілька хвилин. Він прожене фарбу через систему, і чорнило не засохне.

Навпроти настільних фотопринтерів Сергій Авдєєв помітив зовсім невеличкі апарати — завбільшки з товсту книжку.

— Це термосублімаційні прилади. Фарба міститься на спеціальній стрічці, — розповідає Дідковський. — Її притискають до паперу й нагрівають. Барвник зі стрічки переходить на папір. Такі апарати часто беруть у мандрівку. Але вони роблять фотографії лише 10х15 см. А настільний принтер роздруковує і великі знімки формату А4. Хоча папір для термосублімаційних і звичайних принтерів коштує майже однаково.

— Якщо хочете мати гарні фотознімки, краще купіть настільний принтер "Епсон Стилус Фото R 800", — радить керівник відділу крамниці "Сіті. ком" на Московському проспекті, 23а, Максим Іванченко, 22 роки. — У нього вісім (а не шість) кольорових роздільних картриджів. Такі принтери часто купують професійні фотографи. Коштує він 2170 гривень. Є й дешевші настільні моделі з непоганою якістю друку, наприклад "Епсон Стилус C87" за 465. Однак він має шість кольорів.

— "Епсони" вважаються найкращими за якістю друку, — додає Максим. — Другу сходинку у цьому рейтингу займає продукція "Кенон" і "Х"юлетт Паккард". На третьому місці компанія "Лексмарк".

Сергієві Авдєєву на відпустку "сітікомівці" порадили взяти компактний шестиколірний дорожній принтер "Picture Mate 500" компанії "Епсон" за 1155 грн. За розміром він як невеличка скринька. Має відкидну ручку — зручно нести. Може друкувати прямо з карти пам"яті цифрового фотоапарата будь-якого виробництва. І комп"ютер не потрібен. За допомогою блютусу 500-й роздруковує ще й фотографії з мобілки.

— Можна купити старішу "епсонівську" модель "Picture Mate 100", — каже Іванченко. — За функціональністю вона не поступається новим, однак екран дисплея менший. У мережі "Сіті. ком" за цей принтер просять 935 грн, а в "Юнітрейді" Сергій Авдєєв бачив такий за 833 грн.

Одна фотокартка за 20 копійок

Разом із картриджем для дорожнього "Епсона" продається 135 аркушів фотопаперу розміром 10х15 см. Вартість набору — 190 грн.
— Зазвичай цього картриджа вистачає на 100 знімків, — розповідає працівник "Сіті. ком" на Петрівці Віктор Поваліхін, 26 років. — Потім закінчується колір, який найчастіше використовується, і доводиться купувати новий набір. Бо замінити одне чорнило в цих апаратах не можна.
Виходить, що один знімок, роздрукований на фотопринтері, коштує близько 20 копійок.



Знімки друкує і книжки копіює

28-річний Сергій Варинюк уже другий рік фотографує на "цифру". Фотосесій побільшало, коли в родині народилася донечка. Із маленькою Софійкою хотіли фотографуватися бабусі, дідусі, тітки та дядьки. Кожен вимагав фотографій.
— Ми живемо у Львові, а рідня — в Самборі, за 75 кілометрів, — розповідає Сергій. — І коли приїжджаємо в гості, то всі хочуть отримати фотографію. Що не привеземо — всі знімки там і залишимо.
Після чергової зйомки Варинюки підрахували, у скільки обходиться друк фотокарток. Востаннє зробили 64 знімки.
— Фотографія з цифрового носія коштує  гривню 15 копійок, — додає чоловік. — Ми заплатили більше 73 гривень.
Укотре подумали про власний фотопринтер.
— Якщо картриджі та папір купувати на гуртівнях, то можна буде й зекономити, — каже Сергій. — У магазині "Нова електроніка" нам радили або "Епсон С87" за 95 доларів, або "НР 3490" за 60. Але ми захотіли портативний фотопринтер, щоб і копіювати можна було, і фото робити.
Варинюки купили "Кенон МР 500" за 200 доларів.
— Фотопринтер із кольоровим монітором, знімки можна редагувати — змінити контрасти, кольори, — додає дружина Наталка, 26 років. А ще він оснащений системою блютус — уже надрукували кілька фото з мобільного.
Наталка — студентка третього курсу Інституту підвищення кваліфікації
ЛНУ ім. І. Франка. Вона часто копіює літературу та конспекти.
— У нашій квартирі під час літньої сесії копі-центр працював, — каже жінка.
— На такому фотопринтері можна зробити до 30 копій за хвилину.

Оксана ЛЕВИЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Домашній принтер для цифровика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути