Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 14:13

Дмитро Яцько в собачу будку прибиває осику від нечистої сили

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Пенсіонер із села Шили Полтавського району Дмитро Яцько олівцем пише на собачій будці кличку пса. Чоловік хоче вирізати з дерева іменний зруб ”Лоріс”
Пенсіонер із села Шили Полтавського району Дмитро Яцько олівцем пише на собачій будці кличку пса. Чоловік хоче вирізати з дерева іменний зруб ”Лоріс”

61-річний пенсіонер Дмитро Яцько, колишній будівельник із села Шили Полтавського району, за п"ять днів зробив будку для собаки Лоріса, породи коллі. 4-місячного песика він купив торік, у кінці листопада, за 1,5 тис. грн. До цього тримав дворнягу, та восени той помер від старості.

— Лоріс гарний, породистий. Тому й будку для нього вирішив будувати гідну, — каже Дмитро Миколайович.

Чоловік спершу поміряв Лоріса — висоту в холці, довжину від кінчика носа до хвоста, ширину "у плечах".

— Розміри будки мають бути на 5–10 сантиметрів більші, — пояснює Яцько. — Собака має ввійти, розвернутися і зручно лягти. Якщо будка менша ніж треба, тварині буде тісно, більша — мерзнутиме.

Майструвати почав із підлоги. У гаражі взяв соснові дошки, цвяхами підігнав їх одна до одної.

— У будці не має бути щілин, — радить чоловік. — Щоб не було протягів і щоб у дірках не застрявали собачі кігті, бо пес може травмуватися.

У будці не має бути щілин

Потім Яцько змайстрував каркас із соснових брусків. Стіни зробив подвійними. Утеплив їх усередині пінопластом. Замість цвяхів використав саморізи.

— Для захисту від усього нечистого одну з дощечок у підлозі прибив з осики, — ділиться Дмитро Миколайович. — Так, про всяк випадок.

Дах зробив із соснового гонту (дощечки з заокругленими кінцями, якими покривають дах. — "ГПУ"). Вирізав їх завтовшки 6 мм.

— Дах із гонту — це за карпатськими традиціями, ним раніше церкви покривали, — показує. — Є гонт рублений, цільний. Він міцніший. Ці дощечки штучні, витесані, не такі довговічні, але гарні. Така будка служитиме щонайменше років п"ятнадцять.

Яцько не прибивав дах цвяхами. Пояснив, що прибирати всередині можна лише піднявши верх.

— Стеля важка, сидить щільно, але легко знімається. Вологе прибирання робитиму двічі на місяць.

Будку чоловік поставив на дерев"яну підлогу біля будинку. Потім перенесе до білого цегляного вольєру, що біля паркану. Вона стоятиме біля дерева. У спеку пес зможе сховатися.

— Щоб у будці зберігалося тепло, вхід завішу брезентовою тканиною, — веде далі Дмитро Миколайович.

Яцько збирається загладити всі гострі кути будки та покрити її лаком.

— Для краси над входом зроблю іменний зруб "Лоріс".

Найдешевша будка коштує 619 гривень

У будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" на Київському шосе в Полтаві продають готові будки для собак. Їх стіни зроблені з соснових дощок. Дах — із червоного та синього сандуліну. Будка "Максі" розміром 90 на 110 см коштує 808 грн. "Норму" розміром 50 на 90 см продають за 619 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Яцько в собачу будку прибиває осику від нечистої сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути