вівторок, 12 червня 2007 15:15

Для чутливої шкіри підійде дитяче мило

Автор: фото: Ольга КЕРУСЕНКО
  Продавець магазину ”Лавка мильних скарбів”, що у ”Фуршеті” на Старовокзальній, пропонує понюхати полуничне мило киянці Нелі Лашковій
Продавець магазину ”Лавка мильних скарбів”, що у ”Фуршеті” на Старовокзальній, пропонує понюхати полуничне мило киянці Нелі Лашковій

62-річна киянка Олена Асонченко 40 років пропрацювала на столичному заводі, який виготовляє мило, шампуні та інші миючі засоби. Трудилася у лабораторії, де продукцію перевіряють на якість, розробляють новинки. Завод жінка називати не хоче. Мовляв, пішла звідти не дуже добре. Але погодилася розповісти, як вибрати якісне мило.

— Мило роблять із жирів, масел, барвників та парфумерних композицій. Добре, коли у брусочку менше штучних складників. Найкращим вважається з натуральних жирів із рослинними добавками. Із синтетичними вкрапленнями — мило другосортне, — розповідає Асонченко, невисока на зріст жінка з яскраво-рудим фарбованим волоссям.

Умиватися щодня навіть хорошим милом не можна, каже пані Олена. Воно сушить шкіру. Крім того, краще брати безбарвне, бо деякі барвники викликають алергію, подразнення.

— Нещодавно донька купила яскраво-зелене мило із запахом яблука. Коштувало воно близько двох гривень. Вона тиждень ним умивалася. Шкіра у доньки ніжна і трохи суха. Після використання того мила по обличчю пішли якісь червоні цятки. Усе зійшло, як перестала ним умиватися, — ділиться Асонченко.

На заводі, де працювала пані Олена, випускали шість видів мила. Дитяче виготовляють з екстрактом ромашки, календули, шавлії, кори дуба чи чебрецю. Вони діють на шкіру як протизапальний засіб. Тому це мило підійде й для малюка, й для дорослого. Дитячим Олена радить користуватися людям із чутливою шкірою. Каже, що товари для дітей добре перевіряють за якістю.

Антибактеріальне знищує корисні для шкіри мікроорганізми

— Гарно очищає шкіру антибактеріальне мило. У ньому є речовини, що вбивають бактерії. Але разом зі шкідливими знищують і корисні мікроорганізми. Тому милитися ним щодня не раджу, — продовжує жінка.

Мило з ефектом відлущення містить маленькі частинки, як у скрабі. Наприклад, подрібнені кісточки абрикоса чи малини. Ці частинки відлущують відмерлі клітини шкіри. Таким засобом можна вмиватися через день.

— Але найгірше — парфумоване мило. Воно не дає жодної користі, тільки шкіра приємно пахне. Але цей ефект тримається не довше години, — веде далі. — А от косметичне мило — непогане. Його роблять із крему чи гліцерину, тому воно не сушить шкіру.

Найекономніше — рідке мило. Воно вважається найкращим і з погляду гігієни. Його не чіпають руками, як шматок.

— Колись узяли на експертизу в лабораторії кілька кусочків мила приватних виробників. Нам аж страшно стало. Там стільки хімії та барвників було, що жах. Я впевнена, краще купувати заводську продукцію. Там за якістю добре слідкують.




Вагове мило коштує від 20 гривень за 100 грамів


У різних районах Києва відкриваються магазини "Лавка мильних скарбів". Там продають мило з харчовими барвниками та добавками.

За кілька кроків до прилавка чути фруктові та трав"яні запахи. Будь-яке мило можна понюхати. Улітку найчастіше купують свіжі квіткові аромати.

— Це мило роблять руками, за старовинними рецептами. У ньому є гліцерин із пальмового дерева, олія мигдалю та виноградних кісточок, — розповідає Любов Держанська, продавець-консультант магазину в столичному "Фуршеті" на Старовокзальній площі. — У нашому милі немає лужних складників, тому воно не сушить шкіру.

Мило з антицелюлітним ефектом містить люфу — морські водорості, з яких роблять мочалки. Для дітей продають кольорове мило у вигляді тварин — поросят, жабок, качок.

100 г такого мила коштують 20–27 грн. Якщо цим брусочком тільки вмиватися, його вистачить на три місяці.

У магазинах дитяче мило коштує 1,3–1,8 грн. Антибактеріальне та парфумоване — 1,9–2,5 грн. За 4–5 грн продають засоби для відлущення. Рідке мило, залежно від величини упаковки, обійдеться у 4–7 грн.

Гліцерин пом"якшує, а мед тонізує

Хімік Олена Асонченко каже, що, купуючи мило, треба знати, які компоненти як впливають на шкіру.
Гліцерин — пом"якшує та зволожує, підходить для чутливої шкіри
Мед — живить та тонізує шкіру, робить її м"якою та ніжною
Вазелін — оберігає шкіру від пересихання, підійде для сухої шкіри
Ромашка — поліпшує захисні функції шкіри, допомагає уникнути пересихання
Звіробій та евкаліпт — мають протизапальний ефект
Піхта та хвойні добавки — сприяють загоюванню маленьких тріщин, запобігають подразненням та вуграм

Зараз ви читаєте новину «Для чутливої шкіри підійде дитяче мило». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути