середа, 03 вересня 2008 15:37

Для чихуахуа купують два комплекти одягу

Автор: фото з сайту gorod.tomsk.ru
  Співачка Брітні Спірс любить найменшу в світі породу собак чихуахуа. Журналісти підрахували, що на догляд за псом Лакі зірка витрачає щороку не менше 12 тисяч доларів
Співачка Брітні Спірс любить найменшу в світі породу собак чихуахуа. Журналісти підрахували, що на догляд за псом Лакі зірка витрачає щороку не менше 12 тисяч доларів

Столичний кінолог Наталія Ткаченко-Першина, 29 років, приходить на зустріч до каналу на Русанівці з 6-місячним гладкошерстим псом породи чихуахуа Глашкою. На псові червоний нашийник із камінцями. Усього вдома жінка має вісьмох короткошерстих і довгошерстих чихуахуа, а також собаку породи тер"єр і кота.

Розповідає, що чихуахуа є в зірок Мадонни, Брітні Спірс, Дженіфер Лопес, Періс Хілтон і Памели Андерсон. Дорослий собака виростає завдовжки до 23 см, важить до 3 кг.

— В Україну донедавна цуценят чихуахуа завозили з-за кордону, своїх заводчиків практично не було, — каже Наталя. — Мені перше цуценя десь три роки тому привезли із Росії. Тепер лише в Києві я знаю тридцятьох власників таких собак. А може, їх є значно більше.

Жінка бувала із собаками на виставках у Росії, Болгарії, Чехії та Польщі. Цого року Глашка виграла кубок — узяла друге місце із відповідності породі серед малих собак.

— Сам кубок більший від Глашки, — усміхається кінолог. Увесь цей час пес треться біля ніг господині, далеко не відходить.

До інших країн господиня з собакою поки що не виїжджала. Для таких подорожей потрібно проходити тест на сказ, а його роблять довго.

— Щеплення цуценятам роблять у два, три і шість місяців, — розповідає жінка. — Останнє — від сказу. Потім щороку роблять комплексне щеплення.

Цуценят продають у віці 2,5–3 місяці, після того, як їм зробили перше щеплення. Породистий чихуахуа коштує $500–2000. Ціна залежить від родоводу: якщо батьки — чемпіони, нащадки коштуватимуть дорожче. Також на ціну впливає розмір цуценяти й окрас. Однаково популярні короткошерсті та довгошерсті собаки, в яких світла шубка: біла, кавова, кремова.

Найкраще купувати цуценя через Кінологічну спілку України. Тоді можна відстежити його родовід. Частина пропозицій із продажу є на сайті http://chihua.kiev.ua, який організувала Наталія Ткаченко-Першина.

Дорослий собака важить до 3 кілограмів

— Найближчим часом очікується сплеск зацікавленості короткошерстими цуценятами, — прогнозує вона. — У жовтні на екрани вийде голлівудський фільм "Чихуахуа із Беверлі Хіллз" режисера Раджа Госнелла (режисер мультфільму про "Скубі-ду". — "ГПУ"), в якому гратиме саме такий собака.

Пси чихуахуа віддані та веселі. Собаки добре уживаються з іншими тваринами. Стрижки та частого миття вони не потребують.

Довгошерстого чихуахуа легко причесати самому. Тварину можна привчити до хатнього туалету — ящика з піском або наповнювачем. Тому в дощову погоду або за сильного морозу собаку можна не вигулювати.

На зиму короткошерстим купують одяг. Дехто із власників чихуахуа купує улюбленцям і літній наряд: футболки, кептарі. Собачий одяг замовляють переважно через Інтернет. Найдешевша футболка коштує від 40 грн. Тепле пальто — близько 500 грн.

— "Прикид" тварини залежить від вподобання господарів, — каже Наталія Ткаченко-Першина. — Якось мої знайомі їхали на відпочинок, а свою чихуахуа залишили на кілька тижнів мені. Придане собаки було у валізі американської фірми "Самсонайт": два пальта — легке й на зимну погоду, кілька майок, лак для нігтів, два гребінці та лялька Барбі.

Декоративні собаки легко переносять мандрівки. Головне, щоб поруч був господар. Із поселенням у готель, як правило, проблем не виникає. Однак перед тим бажано попередити адміністрацію.

— На відміну від собак великих порід із чихуахуа впускають навіть у кафе, на дверях яких напис: "Вхід із тваринами заборонено", — ділиться кінолог. — Офіціанти усміхаються і з цікавістю розглядають собаку.



Тварини брали на себе гріхи індіанців


Батьківщиною чихуахуа вважають Мексику. Порода собак відома із часів цивілізації ацтеків. В індіанських племенах вважали, що маленькі собаки беруть на себе гріхи господаря.

Назва походить від мексиканської провінції Чивава. За легендами, перше знайомство європейців із чихуахуа відбулося під час висадки Христофора Колумба на Кубі.

У США та Європі породу визнали в ХХ ст. 1923 року відкрили перший у США клуб шанувальників чихуахуа. У 50-х роках минулого сторіччя у Великої Британії вивели довгошерстих псів.

Декоративні собаки люблять помідори

Чихуахуа радять годувати кормами фірм "Каніде", "Ігл Пак", "Роял Канін", "Хілс", "Оріджен". Вони містять сушені м"ясні консерви, а не соєві чи злакові замінники. Крім того, у них є вітаміни для шкіри та шерсті. Ці корми продають у зоомагазинах або ветеринарних аптеках. На упаковці вказане дозування залежно від віку й розміру пса.
— Раніше, коли давала інші корми, собаки з"їдали не все, — розповідає кінолог Наталія Ткаченко-Першина. — Наприклад, їли м"ясні кульки, а овочі залишали. Крім того, доводилося додатково давати вітаміни, яких у кормові не було.
За бажання сухий корм можна урізноманітнити. Приміром, давати подрібнене варене м"ясо, окрім жирної свинини. Рибу — краще філе. Також радять годувати нежирним сиром, кефіром та йогуртом.
— Чихуахуа полюбляють свіжі фрукти, — продовжує жінка. — Із овочів — помідори. Бобовими годувати цих собак не раджу. Може бути здуття шлунка.
Овочі можна давати варені й дрібно порізані сирі. Із круп годяться рис, кукурудза, геркулес, гречка.
До 4 місяців цуценя годують чотири рази на день. Далі переходять на триразове харчування. 8-місячного собаку можна годувати двічі.

Зараз ви читаєте новину «Для чихуахуа купують два комплекти одягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути