понеділок, 22 січня 2018 00:31

Дешевий льох роблять із набитих землею мішків

— Одна з найнеобхідніших будівель на дачній ділянці — льох. Дешевий і практичний можна зробити із земляних мішків. Їх укладають, як цеглини. В Україні про цю технологію мало хто знає, — говорить Максим Олефіренко, 41 рік, інженер-будівельник. Працює у київській компанії, має приватний будинок у селі недалеко від столиці.

Землебитний льох схожий на купол із внутрішнім діаметром 2,4 м. Зовнішній діаметр — 3,3 м, висота — 2,4 м. Верхівка має форму конуса.

— Є кілька варіантів будівництва такого льоху. На поверхні, на поверхні із земляною обвалкою і нижче рівня землі. Буває ще врізаний у схил.

Для будівництва знадобляться ткані поліпропіленові мішки розміром 45 на 90 см. Для їх наповнення використовують маленькі відра. Для нижніх рядів мішок насипають на 80% щебенем, на 20% — землею. Горловину зшивають шматком дроту

— Першими укладають мішки із щебенем. Роблять коло з двох рядів. Залишають отвір для дверей. Наступні ряди укладають по обидва боки від дверей. Над ними бажано повісити козирок із пластикового профілю, щоб не стікала дощова вода.

Для купола беруть металеву рейку і роблять з неї дугу. Вона допоможе підтримувати форму при будівництві.

— Трамбувати мішки слід лише після укладання повного ряду. Роблять це від центру мішка до країв. Далі для зчеплення кладуть один-два ряди колючого дроту. Його притискають цеглою або камінням, щоб не зміщувався.

Пустоти заповнюють мішками із землею.

— При виборі ділянки для льоху використовуйте вільний від коренів піщано-глинистий ґрунт, — радить Максим Олефіренко. — Має значення розмір мішків. Дуже великі можуть бути занадто важкі.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий льох роблять із набитих землею мішків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути