понеділок, 17 вересня 2018 00:05

Дерев'яний каркас теплиці обробляють вапном

Автор: www.realsroier.ru
  Після збору врожаю ґрунт у теплиці знезаражують окропом і накривають плівкою
Після збору врожаю ґрунт у теплиці знезаражують окропом і накривають плівкою

— Успішне ведення тепличного господарства не обмежується посадкою рослин. Теплицю обов'язково треба готувати до нового сезону. Варто розпочати це восени, після збору урожаю, — закликає овочівників Костянтин Островерх, 49 років, фермер із Мелітополя.

Від стану теплиці залежить урожайність висаджених там культур. Тому вона потребує ретельного догляду.

— Цей процес включає підготовку ґрунту і самої конструкції, — продовжує Островерх. — Також треба подбати про інвентар. Докупити той, що вийшов із ладу, справний — почистити та продезінфікувати 5-процентним формаліном або іншим розчином.

Конструкцію теплиці слід уважно оглянути. Замінити покриття, що тріснуло, щілини в рамах закрити герметиком. Плівку варто зняти, ретельно вимити, продезінфікувати і просушити.

— Дерев'яний каркас слід обробити антисептиками або свіжопогашеним вапном. Бо деревина — відмінне середовище для різних шкідників і збудників хвороб. Металеву конструкцію треба пофарбувати. Бажано встановити підпірки під покрівлю. Це допоможе запобігти деформації каркасу.

Якщо покриття теплиці не знімається — її знеза­ражують усередині та зовні.

— Це обов'язковий захід. У теплиці в період росту рослин висока температура і вологість, що сприяє розмноженню шкідників. Для зовнішньої дезінфекції використовують хлорне вапно або мильний розчин. Усередині — розчин мідного купоросу. Для маленьких приміщень можна придбати дезінфікуючі суміші. Якщо там уже посаджені рослини, обирайте безпечні для них речовини.

Теплицю обприскують і щільно закривають на тиждень. Потім відкривають, добре провітрюють. Конструкцію миють. Після цього можна братися за підготовку ґрунту.

— Спочатку прибираю залишки однорічних рослин, бур'янів та сміття. Потім землю дезінфікую. Шкідливі бактерії в основному живуть у верхньому шарі ґрунту. Тому на першому етапі бажано зняти приблизно 10–15 санти­метрів. Замість нього насипаю нову землю. Рекомендую купувати субстрат спеціально для теплиць.

Знезаражують ґрунт трьома методами: високою температурою, сухим вапном або 9-відсотковим вапняно-хлорним розчином.

— Найпростіший спосіб термообробки — полити землю окропом і накрити плівкою. Через два тижні її знімають та знову поливають окропом. Другий метод теж нескладний. Для цього сухе вапно розсипають на грядки і перекопують їх. Третій спосіб — обприскати ґрунт розчином за допомогою пульверизатора. Таку обробку слід повторити через пару тижнів.

Після дезінфекції тепличний ґрунт необхідно перекопати, додати добрива.

— Удобрюють торфом, перегноєм, гноєм, деревною золою. Після перекопування варто накрити землю шаром соломи або тирси. Узимку в теплицю закидають трохи снігу. Він захистить ґрунт від промерзання. І добре зволожить його навесні.

Якщо у землі достатня кількість черв'яків, вона "здорова", вільна від хімікатів. Якщо їх мало або немає — без компосту не обійтися, упевнений Костянтин Островерх.

Зараз ви читаєте новину «Дерев'яний каркас теплиці обробляють вапном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути