понеділок, 09 квітня 2018 00:55

Ціла курка у тандирі готова за 20 хвилин

Автор: www.tandyr-art.in.ua
  Східна піч — тандир виглядає, як великий горщик. Коли нагріваються стінки, у нього ставлять страву
Східна піч — тандир виглядає, як великий горщик. Коли нагріваються стінки, у нього ставлять страву

— Цієї весни чоловікові виповнюється 50 років. Натякає, щоб ми з дітьми подарували йому тандир — переносну східну піч, у якій готують різні гарячі страви, зокрема, шашлик. Я обійшла кілька магазинів, де їх продають. Але так і не зрозуміла, чим він кращий за мангал, — говорить 47-річна Ніна Масленко з Полтави.

В Україні найпоширеніші тандири вітчизняного виробництва. Їх виготовляють із вогнетривкої шамотної глини у вигляді великого кухля. Всередину закладають дрова чи вугілля. Коли стінки печі нагріваються, вугілля витягують, натомість ставлять страву. Завдяки високій температурі вона готується.

— Перевага тандира — в його функціональ­ності. В ньому можна приготувати значно більше страв, ніж на мангалі, — говорить 37-річний Артем Абашин, продавець тандирів із Полтави. — Зокрема, рибну юшку, борщ, бограч. Цілими запікають птицю — курку, індичку, гуску, качку. В тандирі готують навіть випічку — булки, пироги, піцу, лаваш. Шашлик зручніше смажити, бо не треба перевертати. Cмак страв дуже відрізняється від мангального. М'ясо, риба, овочі соковитіші. Тандир здатен тримати температуру до 3 годин. Процес приготування швидший — ціла курка запечеться за 20 хвилин, шашлик — за 10–12. У комплекті продають насадки під курку, шашлик, овочі, випічку.

Тандир не потребує спеціального догляду. Його не треба мити або чистити.

— На початку горіння стінки вкриваються сажею. Але за годину самоочищаються і знову біліють, — продовжує Абашин.

Східну піч зазвичай купують для дач. Також — підприємці в кафе й ресторани. Коштує від 4 до 6 тис., залежно від об'єму.

Мангали з коліщатками небезпечні для дітей

Сьогодні на ринку популярні мангали чавунні та з не­ржавіючої сталі.

— Останні частіше беруть для дач. Вони легші — в середньому 5 кілограмів. Мають розкладні ніжки. Такі зручніше перевозити, — каже 44-річний Іван Берестейко, продавець мангалів із Дніпра. — Однак менше тримають тепло. Не купуйте з тонкого матеріалу, бо можуть деформуватися від жару. Стінки мають бути завтовшки 1 см. Найтовще — дно, щоб не прогорало. Ширина жаровні до 30 см — тоді вугілля не вивітрюватиметься. Інколи до ніжок чіпляють коліщата. Однак такі не варто брати, якщо є діти — можуть зачепити, мангал покотиться й обпечуться.

Зараз ви читаєте новину «Ціла курка у тандирі готова за 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути