четвер, 23 вересня 2010 01:11

Цегляні димоходи руйнуються через конденсат

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Віктор Макаренко з Черкас на своєму будинку відбиває молотком штукатурку з димоходу. Після цього буде його утепляти
Віктор Макаренко з Черкас на своєму будинку відбиває молотком штукатурку з димоходу. Після цього буде його утепляти

"Кілька років тому поставили новий котел "Атон" замість старого КСТ. Спочатку все було добре, але з часом із димоходу почала обсипатися плитка. Ми його поштукатурили. Наступного року обсипалася й штукатурка. А потім і димар почав поступово відходити від хати", — розказує 30-річний Віктор Макаренко з Черкас.

У Макаренків комин цегляний, прибудований до хати. Знайомі порадили їм утеплити димохід.

— При згоранні газу утворюється конденсат, який осідає на стінках шахти димаря. Цегляні та азбестові — від цього руйнуються. Такі ж проблеми і з оцинкованими трубами —  конденсат спочатку роз"їдає цинк, а потім і метал. Через це в будинках мокріють стіни і осипається цегла, — пояснює майстер із Черкас 45-річний Олег Костенко.

Щоб уникнути утворення конденсату, димоходи слід утеплити ззовні. Найпростіше, для цього заштукатурити його вапняно-шлаковим розчином із невеликою добавкою цементу, шаром 5–7 см.

— Навколо труби робимо арматуру із дроту або натягуємо сітку, а потім заштукатурюємо трьома–п"ятьма шарами тістоподібного розчину, — каже Костенко. — Останній пласт добре розрівнюємо і фарбуємо. Також можна облицювати шлакобетонними плитами завтовшки з 5 сантиметрів, закріпивши їх дротом. Шви замазуємо гіпсовим розчином.

Цегляний димохід можна обклеїти мінералватою, заклеїти сіткою і обкласти  морозостійкою плиткою або поштукатурити.

Шви замазуємо гіпсовим розчином

Азбестоцементні труби вище даху утеплюють цегляною кладкою або мінеральною ватою. Її утрамбовують між зовнішніми поверхнями труби і сталевим кожухом, який роблять із заліза. Простір між ними має бути не менш як 6 см. Сталевий кожух краще робити із секцій заввишки не більш як 1,5 м. Ізоляцію труб виконують до верху труби. Верх влаштовують із невеликим нахилом, а простір між трубою і кожухом замазують цементним розчином.

— Утеплення зовні допоможе, але ненадовго. Бо причина руйнування димоходу всередині, — говорить черкасець Микола Ситник. Його фірма установлює та утеплює димарі. — Щоб позбутися конденсату, димохід треба загільзувати — вставити в повітропровід трубу із нержавіючої сталі. Конденсат не роз"їдає термостійку й кислотостійку нержавійку. А гладка внутрішня поверхня труби перешкоджає скупченню сажі.

Трубою з нержавійки можна загільзувати тільки прямий вертикальний димар. Для димоходів із вигинами використовують полімерну вставку "фуранфлекс". Це гнучка труба із синтетичної смоли. Під впливом високої температури вона набуває форми димаря.

— Димоходи з нержавійки ми утепляємо базальтовим полотном. Всередині температура понад 500 градусів. Все, що пропонують сьогодні в магазинах, не підходить. Воно швидко прогорає і не дає бажаного ефекту, — каже Ситник. — Зараз багато компаній-виробників пропонують уже готові утеплені труби. Вони є двох типів: нержавійка-утеплювач-нержавійка та нержавійка-утеплювач-оцинковка. Останні дешевші й не поступаються якістю.

Зараз ви читаєте новину «Цегляні димоходи руйнуються через конденсат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути