Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2013 06:15

"Кинув у плиту п'ять-шість брикетів – і хоч кабана запікай"

41-річна Надія ОСАДЧА із села Гунька Немирівського району Вінниччини другий рік опалює дім паливними брикетами. Кидає їх у грубу.

– Раніше у нас стояв газовий котел. Газом зручно топити, але дорого. Торік дізналися, що існують спеціальні брикети для груб і котлів. Купили мішок, попробували. У нас кам'яна грубка, опалює дві кімнати загальною площею десь 35 "квадратів", кухню і коридор. Порахували, вийшло вчетверо дешевше за газ. Узимку на тиждень вистачає 80-кілограмового мішка, – розповідає Надія Миколаївна.

Паливні брикети або євродрова – спеціальні поліна з наскрізними отворами, виготовлені з деревної тріски і тирси.

Їх виробляють способом пресування за високого тиску й температури, без додавання склеюючих речовин і хімічних добавок. Під час запікання в деревині згорають бактерії, мікроби і грибки, поверхня брикету стає водонепроникною і стійкою до гниття. Зберігати їх можна десятиліттями.

Під час горіння 1000 кг брикетів дають таку ж кількість тепла, як 685 л мазуту, 1000 кг вугілля, 500 л дизельного палива, 478 "кубів" газу або 1600 кг дров.

Унаслідок спалювання будь-якої речовини в печах утворюється попіл. При спалюванні бурого вугілля залишається 40% попелу, чорного – 20%, дров – 30%, брикетів – 1%. Останні під час горіння не смердять, не іскрять, не стріляють, не виділяють їдкого диму та кіптяви.

– Брикети вигідніші за вугілля, – запевняє Надія Осадча. – Звечора розтоплюю грубку, закидаю сім-вісім брикетів і закриваю піддувало. Наступну закладку роблю за два дні. Весь цей час у грубі тримається жар.

– А ми перейшли на брикети минулої зими, бо не було дров і вугілля, – додає 41-річна Світлана Мороз із села Білки Іллінецького району Вінниччини. – Палимо їх у грубці і плиті. Вигідніше. У нашій родині шестеро, усім наготувати їсти встигаю за півтори години. Вранці кинув у плиту п'ять-шість брикетів і жару – хоч кабана запікай.

29-річний Євгеній Черпанов працює директором підприємства з виготовлення альтернативних видів палива.

– Опалювати брикетами удвічі дешевше, ніж дровами, – каже. – Порівняйте самі. Для опалення будинку площею

100-150 "квадратів" за осінь-зиму треба три машини дров. Це 4,5 тисячі гривень. Додатково ще треба заплатити за те, щоб їх привезли, порізали й порубали. Брикетами обійшлося би тисячі в 2,5-3. Тонна брикетів дає таку ж кількість тепла, як 5 кубометрів дров. Бо брикети виготовляють лише із якісних твердих порід деревини: дуба, граба, ясеня.

Зараз ви читаєте новину «"Кинув у плиту п'ять-шість брикетів – і хоч кабана запікай"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути