вівторок, 18 липня 2006 14:58

Барбекю за 10 хвилин перетворюється на валізку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Менеджер магазину ”Вcюдихід” Ірина Баранська показує барбекю-валізу за 391 гривню
Менеджер магазину ”Вcюдихід” Ірина Баранська показує барбекю-валізу за 391 гривню

У пору пікніків у багатьох магазинах з"явилися товари для відпочинку. Раніше такого не продавали — пікнік облаштовувався підручними засобами. Стареньке покривало, рогач із дерева, сірники. Тепер можна організувати все з неабияким комфортом. Окрім мангалів і барбекю, пропонують килимки, посуд, дрова, розпалювачі вогню.

На вулиці Воздвиженській, 1б, у Києві недавно відкрився магазин "Всюдихід". Водночас це й інтернет-магазин. Там продається барбекю, який за 10 хвилин перетворюється на валізу. Коштує така "сумочка" 391 гривню. У комплекті є решітки — для вугілля і для продуктів. Продуктову можна переставляти на три висоти, щоб м"ясце більше чи менше підсмажилося.

— Перший раз барбекю треба прожарити. Закласти дрова — нехай вони прогорять і так постоять хвилин десять. Потім берете нові дрова й можна готувати, — пояснює директор магазину Михайло Рохманюк, 28 років.

Піддон і кришка барбекю мають спеціальне жаростійке покриття. Воно витримує температуру до 700 градусів. Решітка з нікельованої сталі покрита безпечним для харчів матеріалом.

— Для птиці є спеціальний вертел із затискачами та дерев"яною ручкою. Одночасно можна смажити і на решітці, і на вертелі, — продовжує Михайло.

Складена жаровня має вигляд середньої валізки. Важить шість кілограмів. Я трохи походила з нею по магазину — не здається заважкою.

Замість сірників "Всюдихід" пропонує маленьке кресало. На дерев"яній ручці — восьмисантиметровий кремінь завтовшки з шарикову ручку. Черкаєш по ньому ножем — вилітає іскра, яка розпалить вогнище.

Другий відділ валізи — це холодильник

— Усі товари зроблені якісно, хоч і виготовлені у Китаї на замовлення російської фірми "Експедиція". Зараз асортимент у нас не дуже великий, але найближчим часом товарів побільшає, — каже директор магазину.

Барбекю продаються і на промисловому ринку "Петрівка". За 200 грн віддають маленький пристрій у формі циліндра. Відкинувши кришку, його можна використовувати як мангал. Інші жаровні, кругленькі, на ніжках, продають по 150–180 гривень.

— Для розведення вогню у барбекю не можна використовувати ні бензин, ні гас. Тільки спеціальні розпалювачі. Треба перечекати, доки ця рідина вигорить повністю, інакше їжа буде з неприємними присмаком та запахом, — радить продавець ринку Микита Золовецький, 34 роки. Чоловік любить ходити у дво-триденні походи. Обходив чимало місць у Київській області, бував на Харківщині, Івано-Франківщині, в Чернівцях. У Карпати, звісно, заносило. На вихідні з друзями виходять на пікніки.

— Тут на ринку можна купити і пікнічні набори на дві-шість персон, — розповідає Микита. — На вигляд — звичайний рюкзак або сумка. Але всередині... В одному відділі заховані термос, чашки, чарки, тарілки, дерев"яна дощечка, серветки, виделки з ложками, іноді скляні бокали. Другий відділ валізи — це холодильник. Він має спеціальне термопокриття. Залежно від якості і кількості предметів такі набори коштують 200–400 гривень.

Поруч із ринком, у "Мегамаркеті", вибір барбекю значно багатший. Ціни коливаються від 69 до 400 гривень. Щоправда, конструкція за 69 грн на вигляд не дуже надійна. Барбекю за 202 грн також складається у валізу, але має тоненькі й хиткі ніжки. Набагато привабливіший квадратний, за 217 грн, мангал-валіза.

Сумки з наборами посуду в "Мегамаркеті" продають за 140–300 гривень. Тут можна купити й килимки для пікніку всього за 40–90. За дрова у маркеті доведеться віддати близько 10 гривень. Розпалювачі багаття коштують 6–15 гривень.

Мажте решітки олією

Після смажіння і перед миттям решіточку барбекю треба пошкребти металевою мочалкою. Коли трохи охолоне, опускайте у гарячу мильну воду, щоб відмокла вся сажа.
А щоб видалити залишки їжі на газовому барбекю, після використання закрийте кришку і увімкніть газ на 10–15 хвилин. Потім почистіть щіточкою.
Продукти налипатимуть менше, якщо змастити металеві перетинки рослинною олією.

Міні-мангал

У магазинчику "Всюдихід" продають маленьку (30х15 см) решітку для вогнища. Вона зовсім легенька, зі складними ніжками, поміщається у цупкий чохол. Виготовлена решітка зі сталі та має хромоване покриття. На ній можна готувати картоплю у фользі, м"ясо, рибу та овочі. Зручно буде поставити й каструлю. За один раз багато не приготуєш, але для невеличкої компанії така річ за 46 грн підійде якнайкраще.



Решітка-стейкер заміняє шампури


Щоб приготувати свинину, курку чи рибу на природі, львів"яни все частіше беруть із собою спеціальну решітку-стейкер. Складається вона з двох частин, між якими затискають шматки м"яса. У стейкері на вогні запікають і овочі. Готують, як правило, над жаринами. Проте смаколики можна пекти і на відкритому вогні — решітка має довгу ручку з дерев"яним руків"ям.

— Для барбекю треба багато різних аксесуарів — виделки, щипці, щоб перевертати м"ясо. Та й із шампурами намучишся, поки м"ясо проткнеш, — розповідає продавець Краківського ринку Ірина Стойко, 36 років. — А решітку-стейкер і перевертати зручно, і все що завгодно у ній приготувати можна.

Продають решітки-стейкери в усіх львівських супермаркетах. Чималий асортимент і на ринках. На базарі за них простять у середньому 50–60 грн.

— Кругла решітка "Ландмен" із хромованої сталі коштує 60 гривень, із тефлоновим покриттям — 70–90, — продовжує Ірина Стойко. — Решітку "Тайм-Еко" з антипригарним покриттям можна купити за 80 гривень.

Перед першим використанням решітку радять змастити олією, добре прогріти й залишити охолонути. Перед тим як класти м"ясо, стейкер варто протерти розрізаною навпіл цибулиною.


Оксана ЛЕВИЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Барбекю за 10 хвилин перетворюється на валізку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути