понеділок, 27 липня 2020 07:51

Акційні інструменти працюють до першої поломки

Автор: stroy-podskazka.ru
  Будівельні інструмен­ти не виходитимуть із ладу, якщо користуватися ними згідно з інструк­цією, а не застосовувати як універсальні пристрої. На ручну пилку-­болгарку треба встановлювати круг діаметром не більш як 125 міліметрів, різати лише метал
Будівельні інструмен­ти не виходитимуть із ладу, якщо користуватися ними згідно з інструк­цією, а не застосовувати як універсальні пристрої. На ручну пилку-­болгарку треба встановлювати круг діаметром не більш як 125 міліметрів, різати лише метал

— Не сподівайтеся, що купите перфоратор чи шуруповерт на все життя, — говорить 55-річний Микола Осадчук із міста Ірпінь Києво-Святошинського району на Київщині. — Вічних інструментів не виготовляють, виробникам це невигідно. Лишатиметься робочим довго, тільки якщо лежатиме в серванті.

Микола Степанович має майстерню з ремонту побутових електроінструментів. Понад 10 років лагодить дрилі, лобзики, шуруповерти, пилки-болгарки, газонокосарки, мотокоси, перфоратори, мініциркулярки, торцювальні пилки. Радить, як обрати ­інструменти.

— Пристрій треба купувати, виходячи з власних можливостей і умов роботи, — розповідає. — Жоден побутовий інструмент не виживе в умовах професійного використання. Або у криворукого майстра, який не знає основ експлуатації.

Микола Осадчук називає п'ять правил, яких варто дотримуватися при виборі інструментів.

— Перше — ніколи не зважайте на етикетку, — каже. — 90 відсотків техніки на ринку — підробки під відомих виробників. Не раджу брати у фірмових магазинах. Бо станете їхніми заручниками, необхідні запчастини є тільки там. Їздитимете в Київ за кожною кнопкою, що коштує, як новий інструмент. Буває, болгарка ­однієї фірми служить довго, а дриль чи лобзик — одразу горить. Тому не рекомендую брати набори однієї марки.

Не радить звертати увагу на країну-виробника.

— Усе виготовляється в Китаї, просто під ліцензією інших фірм, — пояснює Микола Осадчук. — Це не вирок. Китайці випускають як одноразовий ширпотреб, так і якісні речі. До нас везуть найдешевше.

Друге правило — не купуйте акційних товарів у будівельних супермаркетах. Вони зазвичай поганої якості, служать один раз — до першої поломки. Якщо вийшло з ладу, запчастин не знайдете, бо партію робили під замовлення торгової мережі. Перфоратор чи циркулярку викинете, бо на них перегоріла кнопка. Або доведеться самому ремонтувати, бо майстри цим не займатимуться.

Радить не зважати на рекомендації продавців.

— Це третє правило. Продавці, як представники будь-якого бізнесу, зацікавлені у постійному клієнтові. Їм вигідно, щоб ви прийшли знову, по новий інструмент, запчастини. Про інструмент краще переглянути кілька відео в інтернеті — огляди, тест-драйви, відгуки користувачів. Багато необ'єктивної інформації, але суть уловити можна.

Перед вибором пристрою рекомендує вивчити принцип його роботи, особливості, складності використання, загрози.

— Четверте правило — беріть інструмент під завдання, — говорить Микола Осадчук. — Найдорожчий шуруповерт вийде з ладу, якщо ним бити діри в бетонній стіні, свердлити метал 14-міліметровим свердлом чи мішати бетонний розчин. Електрична газонокосарка згорить, якщо коситимете метрові бур'яни на кам'янистому ґрунті. Дриль із функцією відбою — не перфоратор, 400-ватний лобзик — не циркулярка для дубових ­дощок.

Радить звертати увагу на конструкцію.

— П'яте правило — пам'ятайте про шляхи відступу, — каже. — Всі вузли мають бути розбірні, замінні, з легким доступом. Найкраще купувати інструмент типової конструкції. Щоб у кожній крамниці до нього були зап­частини, і не за всі гроші світу. Шестірні мають бути металеві, а не пластикові. Вузли обертання — на підшипниках, а не пластикових втулках.

Побутові інструменти мають багато додаткових функцій, особливостей.

— Частина потрібна, однак більшість — маркетинговий хід, — розповідає Микола Осадчук. — У болгарки, приміром, корисні функції — реле перегріву, пилозахист, плавний пуск, маленький корпус. Решта — зайве. Шуруповертові не потрібні шість швидкостей, вистачить двох. Побутовій газонокосарці не треба привід на колеса. Зайві гроші, додатковий вузол, а користі — нуль.

Термін служби залежить від догляду

— Наша бригада має пів буса інструментів, — каже 35-річний Владислав Шевченко, будівельник із Києва. — Геть усі — китайські, з базару. Не найдешевші, але й не брендові. Звели ними не один маєток, деяким понад 10 років. Служать ідеально.

Радить постійно доглядати за інструментом.

— Сам люблю колупатися в техніці, — розповідає. — Тільки є вільна хвилина — розберу дриль, болгарку, міксер, пилку. Почищу, витрушу пилюку, змащу свіжим солідолом, підтягну кріплення, контакти, заточу ланцюг. Стежу, коли працюю. Якщо є зай­вий шум, нерівна робота — треба шукати причину. Краще замінити копійчаного підшипника чи кнопку, ніж викинути інструмент.

Не перевантажує техніку.

— Якщо довго працюєте, краще дати їй охолонути, зайвий раз огляньте. Бо ламається тоді, коли "ну ще пару дощок відріжу цим ланцюгом, і все".

Зараз ви читаєте новину «Акційні інструменти працюють до першої поломки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути