Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2016 05:40

Житній хліб підвищує імунітет

Автор: Ярослав Тимчишин
  Валентин Мельниченко, головний технолог з інновацій ПАТ ”Концерн Хлібпром”, автор ”Сихівського батона”
Валентин Мельниченко, головний технолог з інновацій ПАТ ”Концерн Хлібпром”, автор ”Сихівського батона”

— Ще рік тому наших продавців рідко просили врізати чверть буханця, а зараз це масово. Через кризу українці почали більше їсти простого, дешевого хліба. Купують переважно житній. Вироби з цукатами, горіхами беруть менше, — розповідає 57-річний Валентин Мельниченко, головний технолог з інновацій "Концерну Хлібпром".

Найдешевший ­житній хліб без додатків, ­простої рецептури водночас найкорисніший, каже лікар-­дієтолог 63-річна Ольга Муштрук зі Львова.

— У хлібі багато корис­ного, — пояснює. — Тут багато вітамінів ­групи В, особливо в житньому. Саме цей вітамін ­сприяє жировому й білковому обміну в організмі. Також міститься 16 мінералів. Серед них — калій, магній, селен, цинк. Існує хибний міф, що клітковина не є корисною, бо не засвоюється організмом. Однак корисні бактерії кишківника не люблять м'яса, вони харчуються хлібом. Так посилюється моторика шлунка, виводяться токсини, а отже — підвищується імунітет.

Якщо в людини хворий шлунок, має їсти пшеничний, але вчорашній. Дітям віком від року до трьох можна вживати по 100 г хліба. До 5 років — до 150 г. Підліткам корисні інші норми: дівчаткам — 350 г хліба, хлопчикам — 400–450. У дорослих кількість потрібного хліба залежить від маси тіла. При нормальній вазі можна їсти 250 г — 300 житнього і 120 пшеничного, худій людині потрібно 320 г, з ожирінням — до 150 г.

— Зараз є модний тренд на ринку — бездріжджовий хліб або хліб на заквасці. Люди гадають, що саме він корисний, а інший — шкідливий. Це неправда. Дріжджові бактерії — цілком органічні. Це підтверджують науковці з Чехії, Польщі, Нідерландів. Професор Польської академії наук Лукаш Пуласкі коментує, що дріжджові бактерії гинуть при температурі 65 градусів за 5 хвилин. А хліб печеться при 99 градусах. Щоби хліб виріс, треба додати або дріжджів, або закваски. Однак закваска — це є борошно, вода, кислі бактерії плюс ті ж дріжджі. Тому абсолютно бездріжджового хліба не буває.

21 рік виповнився найпопулярнішому у Львові батону "Сихівський". Його рецептуру розробив Валентин Мельниченко з "Концерну Хлібпром". "Сихівський" подобається споживачам, бо має солодкуватий смак і добре ріжеться.

Що треба знати про хліб:

— Житній хліб можна їсти з 3-річного віку.

— Хлібницю потрібно протирати водою з оцтом.

— Класичний хліб містить чотири складники: борошно, воду, сіль, дріжджі. Покращені сорти мають також яйця, жир, цукор.

— Хліб в упаковці не підробляють, бо обладнання ­дороге.

На ринку є 15 відсотків упакованого хліба.

Пакований білий хліб можна зберігати 48 годин після виходу з печі, чорний — 72 години. Непакований білий — 24 години, чорний непакований — 48.

Зараз ви читаєте новину «Житній хліб підвищує імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути