65-річна пенсіонерка Любов Решта з села Вишняки, що за 3 км від райцентру Хорол на Полтавщині, молочні продукти — сметану, сир і сироватку — готує сама. Купує в сусідки трилітрову банку молока за 5 грн.
Свіже молоко жінка ставить у холодильник, щоб відділився вершок. Потім банку ставить у тінь на стіл чи кухонну шафу.
— Через добу беру банку, крутну її в руках, щоб дно було перед очима. Бачу — кисляк тримається купи, сироватка починає відділятися, — розповідає Любов Іванівна. — Головне — не прозівати, щоб вершок не підійшов, не підкиснув. А то зараз жарко й сметану можна перевести. А щоб легше її зібрати, і щоб краще відділялася, ставлю знову на кілька годин у холодильник. З трьох літрів молока виходить від однієї склянки до півлітрової банки сметани.
Любов Решта відтоплює сир на водяній бані. Банку з кисляком ставить у каструлю з холодною водою. На дно кладе шматок тканини.
— Щоб скло не лопнуло, бо з холодильника ж, — пояснює жінка.
Любов Іванівна банку прикриває залізною кришкою. А перед цим "розрізає" кисляк у банці навхрест ложкою аж до дна, щоб сироватка рівномірно та швидко відділялася.
— Ножем молочні продукти різати не можна, бо корова молоко вріже, — пояснює Решта. — Спочатку відтоплюю на середньому вогні. Коли вода кругом банки починає закипати, прикручую, щоб горіло помаленьку. Хвилин за 40–60 видно, що сир осів на дно, а зверху залишилася сироватка.
Жінка відставляє з вогню, дає банці охолонути разом із водяною банею. Зливає сироватку та витрясає з банки сир на друшляк, щоб стік. Потім іноді ще віддавлює в марлі.
— Виходить грамів 500–600 домашнього сиру. Прямо шматочками, так і проситься до рота, — усміхається Любов Іванівна. — Ще й сироватки півтора літра є на вареники.
Щоб сир не був кислим, Любов Решта радить не перетримувати кисляк. Каже, що приготований таким чином сир не буде твердим, хоч і півдня стоятиме на вогні.
— Та й вигідно виходить. Молоко купляю за п"ять гривень. А продукції отримую на 13.
Коментарі