Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2007 14:04

З трьох літрів молока вийде півкілограма домашнього сиру

65-річна пенсіонерка Любов Решта з села Вишняки, що за 3 км від райцентру Хорол на Полтавщині, молочні продукти — сметану, сир і сироватку — готує сама. Купує в сусідки трилітрову банку молока за 5 грн.

Свіже молоко жінка ставить у холодильник, щоб відділився вершок. Потім банку ставить у тінь на стіл чи кухонну шафу.

— Через добу беру банку, крутну її в руках, щоб дно було перед очима. Бачу — кисляк тримається купи, сироватка починає відділятися, — розповідає Любов Іванівна. — Головне — не прозівати, щоб вершок не підійшов, не підкиснув. А то зараз жарко й сметану можна перевести. А щоб легше її зібрати, і щоб краще відділялася, ставлю знову на кілька годин у холодильник. З трьох літрів молока виходить від однієї склянки до півлітрової банки сметани.

Любов Решта відтоплює сир на водяній бані. Банку з кисляком ставить у каструлю з холодною водою. На дно кладе шматок тканини.

— Щоб скло не лопнуло, бо з холодильника ж, — пояснює жінка.

Любов Іванівна банку прикриває залізною кришкою. А перед цим "розрізає" кисляк у банці навхрест ложкою аж до дна, щоб сироватка рівномірно та швидко відділялася.

— Ножем молочні продукти різати не можна, бо корова молоко вріже, — пояснює Решта. — Спочатку відтоплюю на середньому вогні. Коли вода кругом банки починає закипати, прикручую, щоб горіло помаленьку. Хвилин за 40–60 видно, що сир осів на дно, а зверху залишилася сироватка.

Жінка відставляє з вогню, дає банці охолонути разом із водяною банею. Зливає сироватку та витрясає з банки сир на друшляк, щоб стік. Потім іноді ще віддавлює в марлі.

— Виходить грамів 500–600 домашнього сиру. Прямо шматочками, так і проситься до рота, — усміхається Любов Іванівна. — Ще й сироватки півтора літра є на вареники.

Щоб сир не був кислим, Любов Решта радить не перетримувати кисляк. Каже, що приготований таким чином сир не буде твердим, хоч і півдня стоятиме на вогні.

— Та й вигідно виходить. Молоко купляю за п"ять гривень. А продукції отримую на 13.

Зараз ви читаєте новину «З трьох літрів молока вийде півкілограма домашнього сиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути