— Вино з червоної смородини робити швидко. Так само його й випивають, — каже 44-річна Олена Якимець із міста Сокаль Львівської області. — Але треба чекати, доки вистоїться.
Миє 1,5 кг порічок й чавить ложкою. Перекладає в 3-літрову банку. Варить сироп — 1 кг цукру на 1,5 л води. Вливає до ягід. Банка має бути не повною. Замотує горло марлею. Перемішує суміш дерев'яною ложкою двічі на день, щоб поверхня не вкривалася цвіллю. За тиждень проціджує напій крізь чотири шари марлі. Переливає в чисту банку, закриває кришкою з гумовою трубкою, один кінець якої опускає у вино, інший — в банку з водою
— Так вуглекислий газ з вина виходитиме не в повітря, а у воду, — пояснює господиня.
Вино бродить у теплому місці 1,5 місяця. Коли на дно випадає осад й напій стає прозорим, переливає його в пляшки. Настоює ще 1,5 місяця в прохолодному місці.
Коментарі