— Вперше скуштувала віденський пиріг зі вишнями в одній кав'ярні — каже 29-річна Оксана Білоус зі Львова. — На смак він солодко-кислий, ніжний. Смакував із холодним чаєм. Попросила в кухаря рецепт. Поки триває сезон вишень — готую для родини щонеділі.
За легендою рецепт цього пирога створили у Відні для королівської родини. Його подають зі збитими з цукровою пудрою вершками, морозивом, горіхами. Замість свіжих вишень можна використовувати морожені.
Оксана Білоус розігріває духовку до 180°C. 0,5 кг вишень миє, видаляє кісточки. Висипає в друшляк, аби стік сік.
— Для краси вишні можна порізати кружечками.
Міксером збиває 200 г масла із 150 г цукру — доки кристалики цукру не розчиняться. По одному додає чотири яйця. На маленькій швидкості перемішує з маслом. У пишну білу масу додає кілька крапель ванільного екстракту або пакетик ванільного цукру.
— Якщо замість вершкового масла додати маргарин, пиріг буде глевким, — каже господиня. — І здоров'ю шкодить.
Кілька разів просіює 200 г борошна, додає чайну ложку розпушувача, дрібку солі. По столовій ложці всипає борошно в збиту масу. Повільно змішує. Круглу форму застеляє пергаментом і змащує вершковим маслом. Викладає тісто в форму, зверху — вишні.
— Чим більше вишень — тим смачніший пиріг. Якщо любите солодкий — можна вишні посипати цукром ще зверху.
Віденський пиріг випікає 20–25 хв., не змінюючи температури в духовці. Якщо вишень багато — випікати треба на 5–10 хв. довше. Готовий виріб господиня виймає й посипає мигдалевими пелюстками. На 5 хв. знову ставить у піч. Охолоджує, посипає цукровою пудрою.
— Дітям пиріг подаю з молоком. Дорослі цей десерт полюбляють із сангрією — іспанським вином із цитрусових і ягід. Смакує він і з холодною кавою.














Коментарі