четвер, 14 квітня 2022 00:40

Весняний суп варять на жалкій зелені

Автор: TILLY.BY
  Зелений суп варять із кропиви, зеленої цибулі та курячої грудки. Подають зі сметаною та кільцями вареного яйця
Зелений суп варять із кропиви, зеленої цибулі та курячої грудки. Подають зі сметаною та кільцями вареного яйця

Кропиву промивають окропом

— Полюбила кропиву більше за щавель, як вперше попробувала з нею весняний суп. Тепер для мене це не жалкий бур'ян, а смачна перша зелень, — каже 52-річна Юліанна Чогійко з Тернополя.

— Нарізую кубиками 500 гра­мів курячої грудки й ­чотири картоплини. Варю в 3 літрах води 20 хвилин. Додаю засмажку з моркви й цибулі. За 5 хвилин до готовності додаю 300 гра­мів промитої нарізаної кропиви. Посипаю страву жменею зеленої цибулі, чайною ложкою солі та дрібкою перцю. Готовий суп подаю зі сметаною та кільцями вареного яйця.

Добрий з неї і салат. ­Заливаю­ 200 грамів кропиви окропом на 2 хвилини, щоб перестала жалити. Промиваю холодною водою та подрібнюю. Ріжу пучок петрушки, два зубці часнику, троє варених яєць і свіжий огірок. Усе змішую, солю за смаком і заправляю сметаною чи майонезом.

Часто смажу солені оладки з кропивою. Беру їх на перекус в укриття. Кладу на хвилину в окріп 200 грамів кропиви. Виймаю, змішую із 100 грамами зеленої цибулі та подрібнюю в блендері. Додаю два яйця, 400 мілілітрів молока, 300 грамів борошна, півтори чайної ложки розпушувача та пів чайної ложки солі. Смажу оладки з двох боків до рум'яності — 5 хвилин.

— Пекти пляцок із кропиви мене навчила бабуся. Його готувала дітям в Голодомор, а тепер я своїм у війну, — каже 44-річна Антоніна Губіна з Одеси. — Рецепт я трохи вдосконалила, але смак це не змінило.

Розтираю в ступі пучок кропу й петрушки, 100 грамів кропиви, облитої окропом. Товчене варене яйце, 400 грамів картопляного пюре, 20 грамів борошна, 150 мілілітрів води та неповну чайну ложку солі. Замішую тісто та ділю на чотири частини. Розкачую тонкий корж та обсмажую з обох боків — 7 хвилин. У нього загортаю будь-яку начинку чи їм замість хліба.

Зелені кекси присмачують медом

— Із кропиви можна приготувати все — навіть медові кекси. Вони зелені й пахнуть ваніллю, — розповідає 49-річна Ольга Трубіна зі Львова.

— У каструлі з товстим дном розігріваю 250 грамів масла, 150 грамів патоки та 250 грамів меду до закипання. Знімаю з плити й охолоджую. Додаю троє яєць і 100 грамів промитої окропом кропиви, подрібненої блендером. Сиплю 300 грамів борошна, по чайній ложці ванільного цукру та розпушувача, замішую тісто. Його викладаю у форми для кексів і печу при 170 градусах 40 хвилин.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Весняний суп варять на жалкій зелені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути