
— Рецепт справжнього плову випросила в подруги. Її бабуся родом з Узбекистану, — розповідає вінничанка Каріна Салова, 32 роки. — Це моя коронна страва. Готую на всі сімейні свята. І гості до нас приходять саме на плов, бо він завжди смачний.
Для страви потрібно взяти кілограм телятини. Також по кілограму цибулі та моркви. Моркву натирають, як для "корейської". Цибулю нарізають напівкільцями.
— Можна робити й з курятиною, але це м'ясо сухіше. Телятину обираю нежирну. Потрібно взяти півкілограма філе і стільки ж м'яса на кістці. Філе нарізаю шматками розміром з долоню. Шматок із кісткою розрубую навпіл. Кладу м'ясо у гусятницю. Можна використовувати великий казанок або скороварку. Ставлю на великий вогонь. Наливаю півсклянки олії. Доводжу до кипіння та вкидаю м'ясо. Смажу до золотистої скоринки.
Трохи зменшує вогонь. Виймає м'ясо на тарілку. Кладе в каструлю моркву та цибулю.
— Не перемішую. По черзі додаю жменю моркви, жменю цибулі. Так кілька разів. Зверху кладу м'ясо. Заливаю його окропом із чайника. Телятина має трохи виглядати з води.
Всипає спеції. Купує їх на ринку.
— Для плову беру сушену кінзу — один пакет вагою 50 грамів. Можна використовувати свіжу. Також потрібно по пакетику барбарису та сушеного томату. Зіри та духмяного білого перцю — кілька щіпок. І пакетик суміші приправ для м'яса чи плову. Закидаю в казанок половину всіх спецій. Чекаю, щоб закипіла вода. На великому вогні тримаю приблизно 20 хвилин. Доки підлива не загусне, а морква не зафарбує її в помаранчевий колір.
Промиває до чистої води 1 кг рису.
— У підливу ставлю цілі головки часнику. За рецептом їх потрібно чотири штуки. Але в плові часник — найсмачніше. Тому кладу шість-вісім головок. Рівномірно висипаю одним шаром рис. Заливаю окропом так, щоб вода покрила рис на приблизно дві фаланги пальців. Не переміщую. Солю. Я кладу півтори столові ложки солі. Але в мене кам'яна, не дуже солона. "Екстри" потрібно менше. Вкидаю іншу половину спецій. Залишаю на великому вогні на 15 хвилин, щоб википіла вода. Тоді ложкою збираю рис гіркою, на її вершині роблю дірку. М'ясо не чіпаю. Закриваю каструлю щільно кришкою і замотую рушником, щоб не виходив пар. Якщо готую рис у скороварці, цього робити не потрібно. На найменшому вогні варю 20 хвилин.
Готовий плов має постояти під кришкою 10–15 хв.
— Перед подачею ріжу м'ясо на шматки, часник розділю на зубчики. Тоді можна перемішати рис і розкласти по тарілках.
Коментарі