четвер, 17 грудня 2009 19:38

У засушених гарбузах зберігають крупи

Автор: фото: Наталія ВІСИЧ
  Андрій Дяченко з Полтави їсть гарбузову кашу, приправлену ваніліном та лимонним соком
Андрій Дяченко з Полтави їсть гарбузову кашу, приправлену ваніліном та лимонним соком

— Моя бабця любила повторювати, що кавун смачний, диня запашна, а гарбуз корисний, — розказує 40-річний Костянтин Оніщенко з Полтави. — Я народився і виріс у Киргизії. Там продовгувасті гарбузи люди використовують як глечики.

Зрізують верхівку, виймають м"якоть і засушують гарбуз на сонці. У такому посуді зберігають вино, крупи, воду.

Костянтин вирощує гарбузи біля будинку. Із сирого плоду й півсклянки вареного рису готує салат.

— Він має специфічний смак. Не дуже його люблю, зате дружина обожнює. Гарбуз тру на крупній тертці, збризкую соком лимона. Від того його смак приглушується. Змішую з вареним рисом, двома нарізаними яйцями, зубчиком часнику. Поливаю майонезом. Салат смачніший, як постоїть хвилин 10 на холоді.

24-річна Галина Ширшик із Нової Каховки на Херсонщині з лимонним соком гарбузи маринує.

— Вичавлюю лимон на порізаний гарбуз, перемішую й залишаю на ніч. Він пускає сік. Зранку додаю 100 грамів ізюму, три ложки меду або цукру. Перед тим як поставити страву в духовку, витискаю ще один лимон. Можна посипати горіхами й курагою, викласти зверху смужки яблук. Запікаю годину. Страва легка, темно-оранжевого кольору. Подається як десерт.

Салат смачніший, як постоїть хвилин 10 на холоді

Галина каже, найсмачніший сорт — гарбуз-гітара.

— Він солодший, має багато "тіла" і мало кісток. На компанію з чотирьох-п"яти чоловік вистачить гарбуза на 1,5 кілограма.

Щотижня полтавка 53-річна Лідія Мокляк варить гарбузову кашу.

— Лікар казав їсти її при гастриті, то я всім раджу. Почищений гарбуз ріжу тонкими пластинами, варю на малому вогні. Готовність перевіряю ножем. Має легко проштрикуватися. Тоді зливаю воду й добре розминаю товкачкою для картоплі. Добавляю дві жмені промитого рису, молоко, цукор, ванілін. Хай покипить хвилин 5. Увесь час помішую, бо швидко пригорає.

Зараз ви читаєте новину «У засушених гарбузах зберігають крупи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути