Ексклюзиви
неділя, 20 серпня 2006 18:17

У "Панорамі" подають коньяк за 1140 гривень

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Шеф-кухар ресторану ”Панорама” Олег Шихінов готує королівські креветки на салаті з манго
Шеф-кухар ресторану ”Панорама” Олег Шихінов готує королівські креветки на салаті з манго

У львівському готелі "Опера" біля Оперного театру нещодавно відкрили перший ресторан високої авторської кухні. Заклад розмістили на останньому, сьомому поверсі. З вікон і тераси відкривається панорама міста — весь проспект Свободи, куполи Опери, храмів, ратуші, маківка Високого замку. Ресторан так і називається — "Панорама".

В оформленні закладу поєднуються розписи на стінах у стилі Сальвадора Далі та сучасний хай-тек. Біля столиків для гостей встановили акваріуми з омарами та устрицями. За бажанням клієнтів страви з цих морських мешканців через півгодини будуть на столі.

У спеціальному холодильнику зберігають вишукані спиртні напої. 34-річний сомельє Юрій Новосад каже, що найбільша його гордість — французький коньяк "А. Е. Дор" 1922 року. 50 грамів цього напою продають за 1140 грн. Карта вин ресторану найбільша у Львові — 145 найменувань.

40-річний директор Дмитро Семків каже, що "Панорама" — єдиний у Західному регіоні ресторан з таким рівнем сервісу, професійним персоналом і вишуканою кухнею, яка поєднує традиції Франції та Сходу.

Страви готуються за авторськими рецептами 44-річного шеф-кухаря Олега Шихінова, призера Всеукраїнського конкурсу авторської кухні 2004 року. 70% меню — із морепродуктів.

Олег Шихінов запрошує на велику кухню. Її стіни прикрашають фотографії страв.

— Я спеціально готував їх, щоби сфотографувати, — показує на знімки. — Кухарі мають знати, як правильно викласти страви.

Шихінов закінчив Московський інститут м"ясо-молочної промисловості, три роки вчився у центрі "Ексклюзив" — міжнародній школі кулінарного мистецтва. Потім стажувався в Угорщині та Польщі. Працював у московському ресторані "Прага", поставив кухню близько десятка ресторанів у Львові, двох — у російській столиці, один — в угорському Дебрецені.

Водорості у воді за дві хвилини збільшуються у десять разів

Найчастіше в "Панорамі" замовляють королівських креветок на салаті з манго під майонезом "вассабі", розповідає Шихінов. Він нарізає кубиками помаранчево-жовтий манго, додає подрібнений червоний стручок чилі.

— Тушкувати манго треба 4–5 хвилин, — кухар повагом викладає фрукт на сковорідку. — Так, щоби він став м"яким, але не втратив натурального смаку.

Шість королівських креветок без голів кухар маринує протягом 5 хв. Маринад готує із соку лимона, дрібок солі та чорного перцю. Обов"язково додає кілька крапель соєвого соусу — для пікантності.

— Креветки купуємо замороженими — вони не втрачають смаку і поживності. Продукт багатий на йод, дуже корисний, — пояснює шеф-кухар.

Олег виймає креветки з маринаду й обсмажує в оливковій олії по дві хвилини з кожного боку. На іншій сковорідці розігріває салат із манго — страву подають теплою. Викладає приготовлене на великому чотирикутному блюді. У три спеціальні круглі формочки кладе по ложці салату з манго — виходять помаранчеві кружальця. На них — по дві креветки, поливаючи їх майонезом "вассабі". Готує його так: до 60 г звичайного майонезу (каже, що найкраще підходить "Хелманс") додає 3 грами японського хріну вассабі.

— Щоби страва виглядала екзотично, кладемо на тарілку зелені й червоні морські водорості, — коментує пан Олег. — Купуємо їх засушеними. Зануриш на кілька хвилин у воду — і як свіжі.

Шеф-кухар кладе у мисочки водорості й заливає їх водою. На очах вони ніби виростають — за дві хвилини набухають і збільшуються у десять разів.

Олег Шихінов викладає морепродукти по обидва боки блюда — страва готова. Офіціант спеціальними щипцями набирає їжу в тарілки. У бокали наливає біле французьке вино "Пті шаблі" — саме до креветок з манго. У "Панорамі" до кожної страви подають окреме вино.

Креветки на салаті з манго під майонезом "вассабі" мають дуже приємний ніжно-солодкий запах. На смак солодкуваті й гострі. Олег Шихінов каже, що таке поєднання характерне для японської кухні. Страва коштує 70 грн.

Зараз ви читаєте новину «У "Панорамі" подають коньяк за 1140 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути