Віра Немеш, 48 років, із Ужгорода, 2002 року відкрила на просп. Свободи кав"ярню "Диво". Там можна скуштувати найдешевші в місті тістечка за 2–5 грн. Господиня пече солодощі за власними рецептами.
— Спочатку думала, що продаватиму каву, соки та коктейлі, — розповідає, — а потім зрозуміла, що без кулінарії не обійтися. Поруч із кафе відкрила кондитерський цех.
Спочатку було 15 видів тістечок і тортів. Тепер — 100.
— Більшість рецептів складаю сама, — каже Віра Немеш. — Деякі стали фірмовими тортами "Дива". Ніде більше в Ужгороді не скуштуєте, наприклад, "Креймеша", "Винного тунелю", "Дива", "Карамельного торту", "Ріґо Йончі".
Жінка запрошує у кондитерський цех, надягає білий халат.
— Торт "Капучино" може спекти вдома будь-яка господиня. Він і смачний, і дешевий.
Жінка збиває міксером шість яєчних білків і додає до них цукор. У готову масу висипає жовтки.
— Муку окремо змішую з порошком для печива, — пояснює, легенько помішуючи борошно в посудині. — А тепер виливаю туди збиті яйця з цукром. Гарно вимішую ложкою й можна пекти.
Торт Віри Федорівни випікається у круглій посудині.
— Печемо все одним коржем 35–40 хвилин, — веде далі. — Духовку треба розігріти до 160–170 градусів. Коли готовий торт вистигне — розріжемо на три частини і просочуємо сиропом із теплої води та цукру. Це додає соковитості.
Для крему треба збити міксером масло з цукровою пудрою, поки суміш не побіліє. Додати варену згущонку, пачку ромового капучино та ванільний цукор. Добре вимішати.
Коржі жінка перемащує цією сумішшю.
Кілограмовий торт коштує від 30 грн.
Борошно — 150 г; какао — 50 г; яйця — 6 шт.; цукор — 150 г; порошок для печива — 1 кавова ложка; крем: масло — 300 г, цукрова пудра — 100 г, варене згущене молоко — 50 г, ромове капучино — 1 пачка, ванільний цукор — 1 пачка; чорний натуральний шоколад — 200 г.
Коментарі