
Вікторія Миненко, 37 років, із міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині живе в приватному будинку. Біля дому посадила два кущі чайної троянди.
— Для варення підходить тільки чайна троянда рожевого кольору, — пояснює Вікторія.
Із розквітлої троянди вона зриває лише яскраві пелюстки. Одразу перебирає їх від жуків і миє. Залишає сохнути від води. Тим часом варить сироп зі склянки води і цукру. На кілограм пелюсток бере 1 кг цукру.
— Якщо варення не для начинки в пироги чи пиріжки, пелюсток можна взяти і менше. Бо щоб назбирати їх, легеньких, кілограм, треба помучитися й кущ не один обірвати.
Коли ж троянди квітнуть не одночасно, Вікторія зриває пелюстки і кладе в банку, пересипаючи їх цукром. Як набереться достатньо, варить варення.
Трояндові пелюстки кидає в киплячий сироп. Як закипіло, вимикає. Для пиріжків варить довше — до загустіння. Потім розкладає в стерилізовані банки.
— Пелюстки можна перекрутити на м"ясорубку. Варення з троянди має специфічний аромат. Але в пиріжках смачне.
Додає, що таке варення добре допомагає при стоматиті.
Аби варення мало яскравий насичений колір, киянка Світлана Бондаренко додає під час кипіння дрібку лимонної кислоти чи столову ложку лимонного соку.
— При приготуванні трояндового варення завжди знімайте пінку, — радить киянка Яна Ємцева, 40 років. — Як кинула пелюстки в сироп і він закипів, залишаю варення на півдоби настоюватися. На сто грамів пелюсток беру кіло цукру.
За 10–12 год. Яна знову ставить на вогонь варення і кип"ятить 20 хв. Час від часу помішує. Як загустіло, вливає 2 столові ложки лимонного соку. За 5 хв. знімає з вогню і розливає в банки.
— Пробувала закривати сироп у чистому вигляді: без пелюсток. Після настоювання, коли був рідким, проціджувала. Потім доварювала.
Варені пелюстки Ємцева заливала горілкою і настоювала з місяць.
— Відмінний трояндовий лікер вийшов. А з сиропом пила чай.
Коментарі
2