пʼятниця, 07 травня 2010 05:13

Три найкращі ресторани світу

"Нома"

Данський ресторан "Нома", що у Копенгагені, визнали найкращим у світі. Тут подають наїдки з морепродуктів.

— Ми посіли перше місце серед 50 ресторанів через якість страв. Усі продукти нам постачають із екологічно чистих регіонів Скандинавії, — каже Рене Редзепі, 32 роки, шеф-кухар. — Приправи робимо самі з трав, що ростуть по берегах південної Швеції, ягоди збираємо у Гренландії, овечий сир привозимо з Ісландії. Готуємо страви із м"яса вівцебика. Цей вид вважають таким, що вимирає. Нашою особливістю також є страви із кабачків, бузини та березовий сік. Ніколи не використовуємо оливкової олії.


"Ел булі"

Іспанський ресторан "Ел булі" — на другому місці в рейтингу. Доти чотири роки поспіль очолював його. Заклад розташований на каталонському курорті Коста Брава. Столик у ньому бронюють на рік наперед. Страви коштують від 200 євро. Ресторан працює півроку, переважно від літа до зими.

— Ми завжди дивували клієнтів незвичним поєднанням смаків, температури й фактури страв. Але постійно вигадувати щось нове дуже важко, фантазія вичерпується. Тому на 2012–2013 роки закриємося, — говорить шеф-кухар Ферран Андріа, 48 років.

Заклад існує від 1961-го.

"Фет Дак"

Шеф-кухаря британського ресторану "Фет Дак" 44-річного Гестона Блюменталя називають кулінарним алхіміком. Він уміє поєднувати несумісні смаки. Придумав морозиво з беконом і яйцем, готував кашу з равликів, желе з лавандою, устрицями і маракуєю. Полуничний суп готує так:

— Спершу роблю полуничний сік. Півкілограма порізаних на четвертинки ягід засипаю цукром і грію на водяній бані. Зціджую на ситі. Додаю сік до 0,5 кілограма сирих порізаних полуниць і залишаю на 2 години. Тим часом доводжу до кипіння 250 грамів червоного вина. Тоді сірником випалюю із нього алкоголь. Додаю лимонну цедру й полуничний сік. Суміш виварюю 2 години. Полуниці збиваю у блендері з вином. Додаю чорний перець, апельсинову воду і кілька крапель оливкової олії. Суп їдять холодним.


Фіалкове морозиво готують без цукру


Серед київських ресторанів екзотичні наїдки подають там, де тайська та в"єтнамська кухні. Здебільшого це морські гребінці й інші морепродукти. Їх рідко замовляють. У меню не більше двох-трьох найменувань. Інгредієнти привозять із-за кордону, тому страви коштують 200–300 грн.

29-річний Дмитро Углицьких, шеф-кухар ресторану "Тампопо", два роки тому готував морозиво із фіалок. Потім французька фірма відмовилася постачати закладу квіти.

— Сказали, що їм невигідно. Окрім нас, у столиці цих особливих квітів ніхто не замовляв. Шкода, бо морозиво було дуже смачне. У пелюстках фіалок багато цукру. Коли їх висушують, вони карамелізуються і стають солодкими, наче цукати. Щоби зробити морозиво, я замочував висушені фіалки у вершках на 5–6 годин. Вершки вбирали у себе колір і цукор. Не додавав більше нічого. Просто збивав у фрізері (прилад для приготування морозива. — "ГПУ"). Порція коштувала від 100 гривень

Зараз ви читаєте новину «Три найкращі ресторани світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути