середа, 20 грудня 2006 15:59

Торт-медовик готують на водяній бані

Автор: фото: REUTERS/Ali Abu Shish
  Працівники магазину в іракському місті Наджаф, за 160 кілометрів від Багдада, готують солодощі до мусульманського свята Рамадан
Працівники магазину в іракському місті Наджаф, за 160 кілометрів від Багдада, готують солодощі до мусульманського свята Рамадан

50-річна киянка Євгенія Медок готує торти на продаж. Торгує щосуботи та неділі біля ринку неподалік станції метро Мінська. У Євгенії Іванівни щоразу є медовик, сметанник та білосніжка. А на свята вона пече онукам "пеньок".

— Тортики, зозулько, вже шість років продаю, — розповідає Євгенія Медок. — Раніше невістці на продаж готувати допомагала. Коржі сметанника, — вказує на смугастий, коричнево-білий з глазур"ю тортик, — довго не стоять. Одразу треба мастити. А цей вчора ввечері перемазувала, — надрізає шматочок медовика. — Ці коржі краще стоять. Видів медовика дуже багато. Рецепт цього десь вичитала, щось чула і свого додала.

Медовик Євгенія Іванівна робить на водяній бані. Велику миску, в якій замішуватиме тісто, ставить на каструлю з водою, що кипить. На два великі торти розтоплює півпачки маргарину. Додає мед, збиває яйця з цукром і теж виливає у миску. Добре ложкою вимішує тісто. Кладе соду і знову розмішує.

— Зозулєчка, вибирай: сметанник, медовик, білосніжка. Половинка сметанника коштує 17 гривень, а шматок — три п"ятдесят. Усьо-о мазане домашньою сметанкою, — рекламує свій товар Євгенія Іванівна стрункій жінці в чорній дублянці. Та замовляє три шматки медовика.

Тісто медовика Євгенія Іванівна гріє над каструлею на великому вогні 20 хв. Коли маса стане утричі більшою, знімає миску з плити. Сипле через сито борошно. Тісто має бути не круте, не тягуче. Таке, щоб легко коржі качалися.

Торт прикрашає горіхами та натертим шоколадом

— Медовик заготовляю звечора. Розтопила тісто, вимісила і накрила кришечкою. Так воно стоїть при кімнатній температурі аж до ранку.

На крем збиває домашню сметану з ваніллю та цукром.

— А на свята онукам своїм печу "пенька". Така смакота, що й не наїсися! У тісто додаю все, що є вдома: родзинки, курагу, цукати, ваніль, корицю, какао, горіхи та мак.

На один великий торт збиває яйця з ваніллю та цукром. Додає сметану і 16 столових ложок кип"яченої води кімнатної температури. Збиває суміш і додає борошно. Тісто має стати схожим на сметану. Кладе соду, амоній (розпушувач тіста) і добре вимішує.

— Маю вдома три однакові тарілочки. Розкладаю в них тісто. В одну додаю мак, в другу — горіхи, а в третю — какао.

По черзі їх випікає. Не чекаючи, доки охолоне, розрізає коржі на три смужки. Кожну згортає рулетом. За формою частинки торта схожі на пеньки. Але якщо тісто перепекти, воно ламатиметься. Коржі садить один на одного і кожний мастить сметанним кремом. Смачним також виходить крем із вареного згущеного молока та вершкового масла. Торт прикрашає горіхами та натертим шоколадом.

— Роблю "пеньок" постійним клієнтам на весілля та Новий рік, — каже жінка. — А не "своїм" кажу — пишіть номер: 413 89 13. Дзвоніть!

Що потрібно

Медовик
0,5 пачки вершкового маргарину, 2 столові ложки (з гіркою) меду, 6 яєць, 2 склянки цукру, 2 чайні ложки соди, 5 склянок борошна

Пеньок
4 яйця, пачка ванілі, 3 склянки цукру, склянка домашньої сметани, 16 столових ложок води, 1 чайна ложка соди, 1 чайна ложка амонію

Зараз ви читаєте новину «Торт-медовик готують на водяній бані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути