понеділок, 29 січня 2007 17:35

Торт "Наполеон" замішують на світлому пиві

Автор: фото: Олена ХМІЛЬОВСЬКА
  23-річна Тетяна Маленька додає у ”Наполеон” півтори склянки пива. Вимішуючи тісто, тричі підкидає його до стелі
23-річна Тетяна Маленька додає у ”Наполеон” півтори склянки пива. Вимішуючи тісто, тричі підкидає його до стелі

23-річна киянка Тетяна Маленька торт "Наполеон" готує на горілці або на пиві. Такі рецепти вона вигадала, випікаючи його разом зі своїми подругами.

Зустрічаємося з Тетяною біля супермаркету "Еко" на вул. Маяковського на столичній Троєщині. Дівчина вдягнена в салатову дублянку, спідницю "сонце-кльош" і  високі коричневі чоботи.

— Вдома на торт є все, крім пива і маргарину, — пояснює Таня і йде до молочного відділу. До поліетиленового пакета кладе дві пачки "Вершкового" маргарину. В іншому відділі — маленьку пляшку (0,35 л) світлого пива "Хайк". — Із ним "Наполеон" кращим виходить, — усміхається.

Таня мешкає в будинку на вулиці Каштановій, 12. Це за 5 хв. ходи від супермаркету.

— П"ять років тому я вчилася у Новограді-Волинському в економічно-гуманітарному коледжі. Ми з дівчатами захотіли на 23 лютого якось здивувати наших одногрупників, — Тетяна ставить на кухонний стіл борошно у великій банці з-під "Чупа Чупсів". — Вирішили пекти "Наполеон". Тісто замісили, а молока не знайшлося. У холодильнику стояло півпляшки пива. Вилили його замість молока в торт. Сміялися потім. А "Наполеон" смачніший за звичайний вийшов.

Тісто має холонути не менше двох годин

Таня викладає маргарин, цукор та соду. Відкриває пляшку пива. На стіл гіркою висипає чотири склянки борошна. У центр кладе маргарин. Бере до рук ніж і рубає ним маргарин. Але той твердий і не дуже піддається.

— E, ні, одним ножем його так швидко не візьмеш, — дівчина бере ще й другий ніж.

Подрібнює маргарин на чималі квадрати. Змішує його з борошном і знову рубає тісто. Через 20 хв. місиво перетворюється на однорідну масу. Таня додає до неї соду та цукор. Робить посередині заглибину, вливає пиво. Усе ретельно вимішує.

— А щоб тісто краще трималося купи, підкидаю його тричі до стелі. При цьому головне — не перестаратися. Бо як сильно його "забити", вийде не таким слойоним, — дівчина робить із тіста кулю. Двічі перекидає її з руки в руку. Тоді тричі підкидає вгору.

Масу Таня розкачує на ковбаску. Розрізає її на дев"ять частин. Викладає їх на дерев"яну дощечку і ставить до холодильника. Там тісто має холонути не менше двох годин. Кожну частину дівчина розкачує на корж і випікає.

— Коржі на пиві до дека ніколи не прилипають. Виходять жовтенькі, рівні й дуже хрумкі, — Маленька приносить із кімнати металеву круглу форму. — Я в ній "Наполеон" випікаю. Для крему ложкою перетираю вершкове масло й цукор, додаю згущене молоко, яйце та кип"ячене молоко. Збиваю все міксером. Верхній корж посипаю тертим печивом, шоколадом та подрібненими горіхами.





Що потрібно

Тісто:     400 г маргарину

    4 склянки борошна

    1,5 склянки світлого пива

    2 столові ложки цукру

    пів чайної ложки соди

Крем:     250 г вершкового масла

    1 склянка цукру

    0,5 банки згущеного молока, яйце

    6 столових ложок кип"яченого молока

До десерту додають горілку й лимонний сік

Тетяна Маленька готувала й "Наполен" із самогону.
— Хлопці після "пивного" торта забажали "міцнішого", — розповідає дівчина. — Він вийшов теж дуже смачним, але не таким повітряним. Мабуть, ми додали надто багато лимонного соку, а треба було лише кілька крапель. Для тіста використали дві пачки маргарину та п"ять склянок борошна, три столові ложки горілки і п"ять-сім ложок кип"яченої води. Замісили в тісто жовтки для кольору, лимонний сік — для аромату. Сода додається на кінчику ножа.

Зараз ви читаєте новину «Торт "Наполеон" замішують на світлому пиві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути