
23-річна киянка Тетяна Маленька торт "Наполеон" готує на горілці або на пиві. Такі рецепти вона вигадала, випікаючи його разом зі своїми подругами.
Зустрічаємося з Тетяною біля супермаркету "Еко" на вул. Маяковського на столичній Троєщині. Дівчина вдягнена в салатову дублянку, спідницю "сонце-кльош" і високі коричневі чоботи.
— Вдома на торт є все, крім пива і маргарину, — пояснює Таня і йде до молочного відділу. До поліетиленового пакета кладе дві пачки "Вершкового" маргарину. В іншому відділі — маленьку пляшку (0,35 л) світлого пива "Хайк". — Із ним "Наполеон" кращим виходить, — усміхається.
Таня мешкає в будинку на вулиці Каштановій, 12. Це за 5 хв. ходи від супермаркету.
— П"ять років тому я вчилася у Новограді-Волинському в економічно-гуманітарному коледжі. Ми з дівчатами захотіли на 23 лютого якось здивувати наших одногрупників, — Тетяна ставить на кухонний стіл борошно у великій банці з-під "Чупа Чупсів". — Вирішили пекти "Наполеон". Тісто замісили, а молока не знайшлося. У холодильнику стояло півпляшки пива. Вилили його замість молока в торт. Сміялися потім. А "Наполеон" смачніший за звичайний вийшов.
Тісто має холонути не менше двох годин
Таня викладає маргарин, цукор та соду. Відкриває пляшку пива. На стіл гіркою висипає чотири склянки борошна. У центр кладе маргарин. Бере до рук ніж і рубає ним маргарин. Але той твердий і не дуже піддається.
— E, ні, одним ножем його так швидко не візьмеш, — дівчина бере ще й другий ніж.
Подрібнює маргарин на чималі квадрати. Змішує його з борошном і знову рубає тісто. Через 20 хв. місиво перетворюється на однорідну масу. Таня додає до неї соду та цукор. Робить посередині заглибину, вливає пиво. Усе ретельно вимішує.
— А щоб тісто краще трималося купи, підкидаю його тричі до стелі. При цьому головне — не перестаратися. Бо як сильно його "забити", вийде не таким слойоним, — дівчина робить із тіста кулю. Двічі перекидає її з руки в руку. Тоді тричі підкидає вгору.
Масу Таня розкачує на ковбаску. Розрізає її на дев"ять частин. Викладає їх на дерев"яну дощечку і ставить до холодильника. Там тісто має холонути не менше двох годин. Кожну частину дівчина розкачує на корж і випікає.
— Коржі на пиві до дека ніколи не прилипають. Виходять жовтенькі, рівні й дуже хрумкі, — Маленька приносить із кімнати металеву круглу форму. — Я в ній "Наполеон" випікаю. Для крему ложкою перетираю вершкове масло й цукор, додаю згущене молоко, яйце та кип"ячене молоко. Збиваю все міксером. Верхній корж посипаю тертим печивом, шоколадом та подрібненими горіхами.
Тісто: 400 г маргарину
4 склянки борошна
1,5 склянки світлого пива
2 столові ложки цукру
пів чайної ложки соди
Крем: 250 г вершкового масла
1 склянка цукру
0,5 банки згущеного молока, яйце
6 столових ложок кип"яченого молока
До десерту додають горілку й лимонний сік
Тетяна Маленька готувала й "Наполен" із самогону.
— Хлопці після "пивного" торта забажали "міцнішого", — розповідає дівчина. — Він вийшов теж дуже смачним, але не таким повітряним. Мабуть, ми додали надто багато лимонного соку, а треба було лише кілька крапель. Для тіста використали дві пачки маргарину та п"ять склянок борошна, три столові ложки горілки і п"ять-сім ложок кип"яченої води. Замісили в тісто жовтки для кольору, лимонний сік — для аромату. Сода додається на кінчику ножа.
Коментарі