середа, 02 липня 2008 17:51

Торт із печива п"ять годин стоїть у холодильнику

Торт, який не потребує випікання, готує на дачі киянка Наталія Жижкун, 25 років. Перед поїздкою жінка купує в супермаркеті бісквітне печиво, жирні вершки, мигдаль, чорний шоколад, апельсини й коньяк.

— У мене на дачі духовки немає, а без тортиків жити не можу, — Наталія запрошує на кухню. На жінці довга трикотажна зелена сукня. Біляве волосся зібране заколкою-крабом. — Бісквіт для торта, звичайно, можна спекти і вдома.

Простора, щойно відремонтована кухня Наталії — у бежевих тонах. На новій електричній плиті вариться компот із сухофруктів. Біля дверей стоїть високий, під стелю, сріблястий холодильник. На кріслі дрімає рудий пухнастий кіт Степан.

Із верхньої полиці шафи Наталія дістає круглий глибокий таріль. У ньому готуватиме торт.

— Заздалегідь треба приготувати апельсиновий лікер, — Жижкун бере пляшку з темною рідиною й апельсиновою цедрою на дні. — Він має бути міцним та ароматним. Для цього запихаю апельсинові корочки у пляшку і заливаю коньяком чи горілкою. Додаю кілька ложок цукру. Лікер має настоятися кілька тижнів.

Бісквітом викладає дно і стінки тарелі

Апельсиновий напій Наталія виливає у глиняну миску і змочує в ньому бісквітне печиво. Бісквітом викладає дно і стінки тарелі.

Для крему жінка збиває вершки із цукровою пудрою. Коли вони стануть густі, розділяє на дві частини. В одну додає какао-порошок. Другу змішує з потертим чорним шоколадом і підсмаженим подрібненим мигдалем.

— Спочатку змащую вершками з какао, — Наталія намазує бісквіт коричневим кремом і декілька разів добряче трясе форму. — Це щоб крем заповнив усі пустоти.

Киянка викладає наступний шар бісквіту в лікер і перемазує вершками з горіхами. Верх торта теж укладає печивом, збризкує лікером і ставить у холодильник.

— Має настоятися і просякнути кремом чотири-п"ять годин, — пояснює. — А можна і в морозилку запхнути. Тоді вийде торт із морозивом.

Перш ніж подавати десерт до столу, Наталія обережно перевертає миску догори дном і знімає. Торт опиняється на пласкому підносі. Верх жінка щедро посипає тертим шоколадом.

— Моя подруга Ліля робила цей торт у маленьких порційних вазочках, — продовжує Жижкун, прикрашаючи десерт. — Так у кришталевих формочках і подавала. Кожному гостю дісталося по маленькому тортику.

Наталія каже, що торт можна приготувати із жирним домашнім сиром. Ним вона заміняє вершки.


Що потрібно

На тісто для торта "Святковий" беруть дві склянки борошна, два яйця, по склянці цукру і сметани, півбанки згущеного молока, чайну ложку соди. Для крему треба півбанки згущеного молока, пачка вершкового масла, зефір. Для глазурі — по чотири столові ложки цукру й молока, столову ложку какао-порошку.

Кубики коржа складають пірамідою

28-річна Любов Литвиненко із села Перелюб Корюківського району  Чернігівщини на дні народження чоловіка і синів готує власний фірмовий торт.
— За рецептом він називався "Святковий", — каже Люба. — Але моя кума назвала його "Восторг".
Для коржів Литвиненко збиває яйця з цукром, сметаною, згущеним молоком, содою. До пухкої маси додає дві склянки борошна. Із тіста на деку випікає два великі коржі.
Доки вони рум"яняться, Любов готує крем. Збиває півбанки згущеного молока з вершковим маслом.
— Коржі змащую кремом і перекладаю половинками зефіринок, — показує Люба. — Можна купувати зефір із різними смаками: вишневий, ванільний, крем-брюле. Тоді торт набуде пікантного присмаку.
Верх десерту Литвиненко заливає гарячою шоколадною глазур"ю. Для цього в маленькій каструлі розтоплює цукор у молоці. Додає ложку порошку какао і доводить до кипіння. Торт ставить на годину в холодильник. Він має добре просякнути кремом.
— А я люблю торт "Хлопець кучерявий", — веде далі Любов. — Його складають пірамідкою.
Тісто Литвиненко замішує з чотирьох яєць, склянки цукру, пачки майонезу чи 200 г сметани, столової ложки крохмалю й чайної ложки соди. Додає дві склянки борошна й вимішує. Тісто розділяє на дві частини. Із меншої випікає круглий корж, із більшої — квадратний.
— Квадратний корж розрізаю на кубики, — пояснює. — Збиваю сметану з цукром і в цей крем вмочую кожен кубик. Їх викладаю на круглий піднос пірамідою. Зверху поливаю залишками крему.

Зараз ви читаєте новину «Торт із печива п"ять годин стоїть у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути