четвер, 29 січня 2009 17:16

Тетяна Скачко гороховий суп називає зимовим

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Взимку в столичному ресторані ”Вогні Баку” найчастіше замовляють азербайджанський суп із пельменями — дюшбару. Його підкислюють оцтом і додають часник
Взимку в столичному ресторані ”Вогні Баку” найчастіше замовляють азербайджанський суп із пельменями — дюшбару. Його підкислюють оцтом і додають часник

"Зимові супи мають бути густими, поживними й водночас вітамінними, — каже кухар Сергій, 23 роки. — Якнайкраще зимою підійдуть жирні борщі, солянки, супи-пюре з вершками чи сиром, наваристі рибні супи".

Узимку Сергій готує вдома вірменську гарячу страву хаш. Суп наваристий і недорогий, бо для нього купують телячі або баранячі ноги. Каже, за бажанням можна додати й рубець.

— Хаш — стародавня страва, яка нагадує наш улюблений холодець, тільки гарячий, — розповідає Сергій. — На Кавказі її готували з того, що залишалося від жертвоприношення. То й досі беруть переважно відходи від забитої худоби.

Чоловік говорить, що перед приготуванням хашу телячі ноги обпалює над вогнем. Далі їх ретельно обшкрябує, розрубує на шматки і щонайменше добу вимочує у воді.

— У Вірменії їх складали в сітку і залишали мокнути у струмку. Тож і вдома воду варто часто міняти.

Ноги ще шкребуть і миють. Готові кістки Сергій заливає водою і ставить варитися. Вода має покривати їх на 20–30 см.

— Хаш вариться годин із вісім без солі й на повільному вогні. Обов"язково знімаю піну.

Коли м"ясо саме відділятиметься від кістки, чоловік додає тертий часник, розливає у миски й подає до столу. Суп їдять гарячим. Якнайкраще смакує з лавашем.

— Тонкий лаваш можна використовувати замість ложки. Скручую його і зачерпую хаш.

Сергій додає: щоб хаш було приємніше їсти, інколи вибирає кістки. Виймає ніжки з каструлі в окрему миску й відділяє м"ясо. Кістки викидає, м"якоть із хрящами дрібно ріже і знову кидає у суп.

Киянка Лариса Федункова, 28 років, узимку переходить на солянки. Каже, із м"ясного обов"язково має бути щось копчене.

— До копченого додаю ще ковбасу чи сосиски, сардельки, — пояснює Лариса. — Загалом — що знайду в холодильнику. Варю солянки у великій каструлі, бо у нас їх усі люблять.

Скручую лаваш і зачерпую хаш

Доки закипає вода, Федункова ріже кубиками м"ясне і підсмажує на пательні. Потім перекладає засмажене в окріп, а на залишках жиру смажить до золотистого кольору цибулю. Додає кілька столових ложок томатного соусу й за 4–5 хв. знімає з вогню.

— Як закипить, кладу з півдесятка порізаних кубиками солених огірків. Не солоний, то солю чи ллю з банки трохи огіркового розсолу. У кінці — лаврушку, перець, кидаю цибулю і баночку маслин. Можна і з кісточками.

Готовій солянці Лариса дає настоятися півгодини. До столу подає зі шматочком лимона і ложкою сметани чи майонезу.

— У мене чоловік готує перші страви, — розповідає киянка Анфіса Афанасьєва, 37 років. — Інколи, правда, не можна точно визначити, супчик чи борщик він приготував. А на днях у нього така смачнюща солянка вийшла — ми були у захваті!

Каже, у вихідні виходити з квартири було лінь, то солянку готували з того, що було у холодильнику .

— Ми з мамою звикли з копченим її готувати. Але чоловік зупинив нас і пообіцяв: "Зварю навіть кращу і без ваших копчених реберець!". Накидав у солянку те, що знайшов у домі — копчену ковбасу, шинку, мариновані печериці, солені огірки й помідори, оливки. Сказав, така смачна більше не вийде, бо це імпровізація.

33-річна Тетяна Скачко зі столиці зимовим називає суп-пюре з гороху і копченостей. Замочений із вечора горох вона миє, заливає бульйоном і ставить варитися.

— Як горох став м"яким, додаю картоплю й копчені реберця. За 5 хвилин до кінця приготування солю й кидаю засмажені цибулю з морквою.

Коли суп трохи охолоне, Тетяна виймає реберця й перетирає суп блендером. Він має бути густуватим і однорідним. Страву розливає в миски, у кожну кладе по реберцю й посипає сухариками.

— У нашій сім"ї зимовий хіт — суп-пюре з горбуші, — усміхається киянка Олександра Локоть, 18 років. — У домі свято, коли мама готує цей супчик.

Олександра каже, що мати спочатку варить картоплю, зливає рідину в іншу каструлю й розтирає її на пюре.

— Картопляне пюре вона розмішує з рідиною, в якій варилися бульби. Туди ж додає шматочки горбуші без кісточок і спеції для ухи.

За 10 хв. у суп вливає збите яйце. Як воно зварилося, знімає з вогню і настоює під закритою кришкою.

— Виходить такий ніжний жовтий супчик з рожевими шматочками риби. Ням-ням!


"Вухо Путіна" варять з апельсиновою цедрою

У лондонських ресторанах пропонують суп "Вухо Путіна". Подейкують, рецепт наїдку розповіла кореспондентові "Таймс" телефоном дружина тоді ще президента Росії.

Незвичною назвою суп зобов"язаний неякісному телефонному зв"язку між Москвою й Лондоном. Тож складники його доволі незвичні. Для приготування беруть судака, щуку, картоплю, моркву, яйця, помідори, апельсинову шкірку, селеру, ріпчасту цибулю і приправи.

— Апельсинова шкірка надає "Вуху" специфічного цитрусового присмаку, — кажуть ті, хто спробував суп. — Якби не цей аромат і кілька інших інгредієнтів, страву можна було б назвати ухою.

Для дюшбари ліплять маленькі пельмені

Коронна зимова страва столичного ресторану "Вогні Баку" на вул. Артема, 73 — азербайджанський суп дюшбара.

— Дюшбара готується з фаршу й тіста, — пояснює власниця закладу Світлана Абдулбагієва, 57 років. — А подається з оцтом і часником, без хліба.

Офіціант приносить тарілку супу й маленьку піалу з оцтом. Світлана Михайлівна зачерпує ложкою дюшбару.

— У ложку має поміститися 13 маленьких пельменів. Їх можна приготувати з будь-кого тіста й фаршу.

Маленькі пельмені заливають м"ясним бульйоном. Суп посипають подрібненою зеленню кінзи.

— Дюшбара має бути кисленькою. То за смаком відвідувачі самі додають у суп оцет із часником, солять, перчать, — Абдулбагієва набирає з піали у чайну ложку оцту з подрібненим часником і вливає у суп.

Відвідувач закладу 56-річний Анатолій Зворський каже, що за смаком дюшбара нагадує домашній суп із фрикадельками.

— Але смачніший, — додає й несе до рота чергову ложку супу.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Скачко гороховий суп називає зимовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути