Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2006 15:31

"Тещині язики" смачно запивати кавою

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Надія Сіренко  (праворуч) із села Лісники під Києвом щодня продає на столичному Житньому ринку по відру квашеної капусти та корейської моркви
Надія Сіренко (праворуч) із села Лісники під Києвом щодня продає на столичному Житньому ринку по відру квашеної капусти та корейської моркви

На подільському Житньому ринку соленими та маринованими овочами торгують родинні "династії". Свій бізнес вони називають "салатним" і займаються ним майже по 20 років.

У будень після обіду на Житньому людей небагато. Продуктів теж — деякі столи та прилавки порожні. Продавці від нудьги лузають насіння або читають газети. За столами з м"ясом, рядами з горішками та сухофруктами стоять ятки з домашніми салатами.

— Рецепт я вам навіть не скажу! У мене мама з бабцею їх удома роблять, а я продаю, — каже висока дівчина за невеликим скляним прилавком. — Бабуся, 73-річна Євгенія Сідніченко, тут 19 років свій "бізнес" тримала, а тепер нам з мамою передала.

17-річна Ольга Беспала після закінчення школи в селі Гатне (Києво-Святошинський район) приїхала до Києва. Торгує квашеною капустою, маринованою спаржевою квасолею, печерицями, голубцями з баклажанами та корейською морквою, а також кораловими грибами. Ціна на "делікатеси" — від 30 до 35 грн за кілограм.

— У нас на Житньому цілі родинні династії: з покоління в покоління люди салатами торгують. Ми наче "салатна" сім"я, — чується від сусіднього прилавка. Жінка з коротким висвітленим волоссям тримає надкушеного солоного огірка і смачно ним хрумкотить.

Навпроти за довгим прилавком хазяйнує повненька, з округлими щічками, жінка в яскравому червоному светрі й синьому фартуху. Ліворуч від неї — два повні відра з квашениною, праворуч — два ряди пластмасових коробок із салатами та маринованими овочами, у маленьких лотках рулети з білою начинкою.

— Цієї осені добре купують пофарбовану бурячком "пелюстку", буряк, салат із селери, корейську моркву. А найбільше — "тещині язики". А ще люди почали брати маринований часник, — каже 52-річна Надія Сіренко, виделкою перемішуючи капусту.

Кільця баклажанів обсмажує з цибулею та аджикою

Надія Іванівна живе у селі Лісники на Київщині. П"ятнадцять років торгує салатами. Починала із засолених огірків та помідорів, пізніше дізналася рецепти корейської моркви від продавців-корейців Бессарабського, Володимирського та Сінного столичних ринків. П"ять років тому її обрали депутатом Лісниківської сільради — суміщала дві роботи.

— На вихідні біжу в раду, а в будні їду в Київ на базар, — згадує вона. — І так щодня з сьомої ранку до шостої вечора. Все, що вирощую на городі, — переробляю на салати. Так продавати вигідніше, — зізнається вона. — Кілограм моркви коштує дві гривні, а салат — 10. Селеру продають по чотири за кілограм, а салат — по 25 гривень.

Смак салату залежить не лише від приправ, а й від землі, де ріс овоч. Капуста й морква на піску родять соковитіші й солодші, ніж на чорноземі. А селера любить вологий ґрунт.

Улюблена страва Сіренків — "тещині язики", або баклажани з начинкою. Їх у родині називають "тістечками" і подають до кави. Для страви жінка нарізає баклажани повздовж на тоненькі скибочки. Кожну солить і смажить на сковорідці. Після охолодження розмішує майонез з подрібненим часником та цукром і поливає ним золотисті скибочки. Зверху натирає твердий сир і загортає "язички" рулетами.

Щоб приготувати корейську моркву, січе овочі на довгі тонкі смужки. Солить, пересипає цукром та поливає оцтом. Руками перетирає, щоб морква пустила сік, і на півдня залишає в теплому місці. Потім додає приправу для "корейської моркви" (або мелений коріандр) та подрібнений часник.

— Не треба лити багато оцту в салат, він уб"є всі вітаміни. Краще мелений грецький горіх — тоді салат вийде насиченішим.

Капусту жінка зафарбовує шафраном або буряком. Кільця баклажанів солить, посипає цукром і обсмажує з цибулею та аджикою.

— У Лісниках на свята замовляють у мене салати, на Новий Рік та весілля, — робить наголос на останньому складі. — А село в нас знамените: там Зварич і Руслана живуть. Кінна ферма їхня у нас. Шкода, що вони салатів моїх ще не куштували.

Часник два місяці маринується у відрі

52-річна Надія Сіренко викопує молодий часник, як тільки він пускає стрілку, схожу на черемшу. Пізніше овоч буде не таким смачним і пахнутиме ацетоном. Часник миє, але не чистить, кладе у відро з водою. Додає дві склянки солі та лавровий лист. Через два місяці страва готова.

Зараз ви читаєте новину «"Тещині язики" смачно запивати кавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути