вівторок, 11 грудня 2007 16:58

Тартар із телятини готують із сирого м"яса

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Телеведучий Андрій Доманський перчить страву — тартар із телятини. В руках у нього дерев’яна французька перцемолка, схожа на ніжку стола
Телеведучий Андрій Доманський перчить страву — тартар із телятини. В руках у нього дерев’яна французька перцемолка, схожа на ніжку стола

У грудні на столичній вул. Гончара відкрився ресторан італійської кухні "Амічі мі". Його назва перекладається "Друзі мої". У Києві це перший заклад дніпропетровської мережі "Протеже". У п"ятницю "Амічі мі" запросив журналістів спробувати й оцінити їхні страви. Порції подавали дегустаційні — наполовину менші від звичайних.

На стіні за широкими прозорими дверима ресторану висять пляшки з вином. У стінних нішах горять свічки. Невелика зала оформлена у чорно-білих тонах. Люстри — з великими чорними абажурами, підлога — із чорних плит. А м"які дивани і крісла — з білої шкіри. Тільки лляні серветки — яскраво-червоні.

Спершу офіціанти подають тартар із телятини. Червоне м"ясо викладене гіркою. Зверху посипане білими сухариками, посередині — сире перепелине яйце.

— Це свіжа маринована телятина. Її підморожують і дрібно нарізають кубиками з маленькими огірками та каперсами, — пояснює 35-річний русявий шеф-кухар у чорній формі Михайло Марчук. — До страви додаю коньяк та оливкову олію.

На смак тартар трохи гострий. Що телятина сира, зовсім не відчувається. Порція тартару коштує 70 грн. Разом з м"ясом подають помідори з сиром фета, политі соусом песто. Його готують із твердого сиру, часнику, кедрових горішків, зеленого базиліку й оливкової олії.

— Моя знайома готує дуже смачне песто, — розповідає телеведучий Андрій Доманський, 33 роки, нахвалюючи соус. — Жінка зелень вирощує сама, горіхи купує. Товче у дерев"яній ступці. Я одного разу ложкою півбанки песто з"їв, — сміється.

У супових тарілках подають наступну страву — буйабес по-креольськи. У рибному супі плаває кілька маленьких шматків риби, половинка великої креветки, шматки моркви, цибулі і четвертина картоплини.

Шматок гарячого пирога з кулькою морозива коштує 45 гривень

— Дуже смачний, а з перцем ще смачніший, — каже колега-фотограф, доїдаючи другу порцію супу за 95 грн.

Буйабес готують із чотирьох сортів риби, серед яких морський чорт. З овочів кидають селеру і фенхель. Для червонуватого кольору шеф-кухар додає шафран і свіжі помідори.

— Вливаю до буйабесу трохи анісової горілки, — додає Михайло.

Медальйон із телятини подають із кубиком "грате", що схожий на торт "Наполеон".

— "Грате" — це картопляна запіканка, — ділиться шеф-кухар у чорному. — Сиру картоплю ріжу тонкими пластинками, перемащую вершковим маслом і запікаю.

Рожева телятина м"якесенька. Порція з трьох медальйонів коштує 110 грн.

Солодкий стіл розпочали з малинового сорбету — соку змішаного з подрібненим льодом. За смаком він схожий на фруктове морозиво. 60-грамова порція коштує 20 грн. Ще один десерт — паннакоту — шеф-кондитер у білій кухарській формі Анатолій Колесов, 30 років, готує з вершків, желатину, цукру та ванілі. Вершкове желе поливають соусом із перетертої з цукром полуниці.

— А яблучний пиріг готується у карамелі, — розкриває секрет Анатолій. На тонкому листковому тісті рядочком викладені тонкі шматочки яблук із корицею. Вони покриті прозорою карамеллю. За шматок гарячого пирога з кулькою морозива — 45 грн.

До чаю в ресторані можна замовити чотири види цукерок із білого та чорного шоколаду. Вони дуже схожі на фабричні. Але кухарі запевняють: готують їх самі. Одна цукерка коштує 6 грн.

— Для завсідників ресторану на приборах можемо зробити гравірування. І вилки з ложками будуть іменні, — кажуть у ресторані.

Зараз ви читаєте новину «Тартар із телятини готують із сирого м"яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути