понеділок, 19 березня 2012 00:30

Суп-пюре їдять із грінками

Автор: фото з сайта www.vkusnoe.info
  Пісні супи готують із розведеного картопляного пюре. Заправляють смаженими грибами, овочами, зеленню. Присмачують вершками, плавленим сиром
Пісні супи готують із розведеного картопляного пюре. Заправляють смаженими грибами, овочами, зеленню. Присмачують вершками, плавленим сиром

Киянка 43-річна Святослава Драгомерецька постує. Має в холодильнику 3-літрову банку із сушеними білими грибами.

— Я родом із Західної України. У сім'ї заведено всі пости тримати. Ще прабаба їла в Петрівку лише хліб із вишнями. Привчила нас щоліта ходити по гриби. Білі й підберезовики відбираємо лише на сушку. Лисички та маслята варимо в розсолі та закатуємо в банки. Оце вже два роки, як спека й грибів нема. У борщ та капусняк кидаю сушені. Але як хочу супу — купую свіжі шампіньйони.

Обирає із рожевими пластинами. 150 г грибів миє й нарізає скибками. Чищену морквину крупно натирає. Обсмажує на олії разом із покришеною цибулиною. На іншій сковороді готує шампіньйони. Смажить їх 8 хв. на олії із пісним маргарином. Такий має смак масла.

— Кидаю в киплячу солону воду вісім порізаних картоплин. Варю, поки не почнуть розварюватися. Тоді юшку зливаю в другу каструлю. Товчу картоплю на пюре. Коли нема посту, додаю плавлений сирок "Янтар". Крем-супи таке люблять. Можна в засмажку додати сирок із грибним смаком.

Підливає до пюре гарячий картопляний відвар. Доводить до густоти рідкої сметани. Розливає в тарілки. Накладає по ложці засмажки, зверху гриби. Притрушує свіжозмеленим перцем, дрібно посіченим кропом.

— Добре смакує й з петрушкою. Можна брати засолену. З осені роблю заправку з кропу, листя та кореня петрушки, моркви, солодкого перцю. Вона додає гостроти супу, бо сама картопля з грибами може здатися прісною. Хто не постить, добре давати вершки чи масло. Мої найкраще їдять суп, якщо подаю із тостами чи гарячими грінками з чорного хліба. Натираю їх часником.

54-річна вінничанка Людмила Поліщук готує з білими грибами перловий суп. У засмажку  додає корінь петрушки.

— Це моя коронна страва. Гості часто просять зварити, — розповідає. — Починаю готувати за день до їх приїзду. Звечора велику жменю сушених білих грибів обдаю кип'ятком. Тоді на ніч замочую їх у 3 літрах води. Вранці відварюю гриби півтори години. Мариновані краще не брати. У них є оцет, від нього зіпсується вкус супу.

Відварені гриби проціджує на друшляк. Злитий бульйон доводить до кипіння й засипає склянку перлової крупи. Перед тим її тричі промиває.

— Перловка кипить довго. То хай вариться на маленькому вогні десь годину, щоб напівсира не була. Тільки потім можна кидати картоплю невеликими кубиками. Тим часом роблю заправку. На олії смажу дрібно порізану цибулю й терту моркву. Додаю мелений корінь петрушки. Зажарку з грибами кидаю в суп і ще варю півгодини, але в духовці. Так краще вимліє.

Радить заправляти готовий суп подрібненими волоськими горіхами або вершками. Гриби добре смакують із домашньою жирною сметаною.

Зараз ви читаєте новину «Суп-пюре їдять із грінками ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути