— На Великдень, окрім традиційної паски, готую і сирну, — розповідає 30-річна Лілія Карпа зі Львова. — Рецепт легкий. Виходить ніжна, з легким присмаком цитрусових.
0,5 кг свіжого сиру перетирає через сито.
— Найкраще брати домашній, не кислий, бо від нього залежить смак випічки. Викладаю його у глибоку посудину. Додаю столову ложку манки та половину пачки вершкового масла кімнатної температури. Всипаю 100 грамів родзинок і перемішую.
Бере чотири яйця. Відділяє білки від жовтків. До останніх всипає 150 г цукру і збиває їх, доки маса не посвітлішає і не стане пишна.
— Збиті жовтки перемішую із сиром. Окремо збиваю білки до твердих піків і вливаю до решти. Для присмаку й аромату додаю натерту цедру лимона чи апельсина. Всипаю пакет ванільного цукру, — каже Лілія Карпа.
Форми для випікання змащує вершковим маслом.
— Деко притрушую манкою чи панірувальними сухарями. Сирне тісто випікається довго, тому для паски найкраще обирати низькі й широкі форми. Наповнюю їх до половини. Ставлю у розігріту до 150–170 градусів духовку. Випікаю годину-півтори, залежно від розміру паски.
Перевіряє готовність сірником. Якщо середина нерідка і верх рум'яний, — паска готова.
— Вимикаю духовку, відкриваю дверцята і залишаю так на кілька хвилин. Якщо різко дістати з духовки, то через перепад температури верх може просісти. Прикрашаю сирну паску цукатами, горіхами, шоколадом і м'ятою, — говорить Лілія Карпа.














Коментарі