Кисломолочний сир є основою дієти для манекенниць. Двічі на день вони їдять по 150 г нежирної сиркової маси. На дієті час від часу сидить німецька топ-модель і акторка Клаудія Шиффер. Для стрункої киянки Анни Платонової, 28 років, домашній сир — легка і швидка закуска для пікніків і раптових гостей.
— Для сирних закусок беру побільше творога і поменше хліба, — ділиться Платонова. — Загалом, як приспічить, до творога можна додати будь-що, що є у холодильнику. Смачно й оригінально під будь-який напій.
Разом з Анною готуємо сирні закуски з авокадо і пасту з грибами. Купуємо у магазині продукти із розрахунку пообідати уп"ятьох. Платимо близько 25 грн.
— Авокадо в маркеті важко вибрати зріле, там вони дещо затверді. Бажано купувати заздалегідь — за два-три дні стане м"яким.
Каже, закуску з авокадо можна зробити у святковому і буденному варіантах. Анна розрізає фрукт уздовж на дві частини. З розмаху встромляє ножа у тверду серцевину і обережно відділяє її від м"якоті. З однієї частини плоду чайною ложкою вичищає м"яке, іншу ріже скибками й знімає шкірку ножем. Щоб швидко не потемніли, збризкує лимонним соком.
— М"якоть треба дрібно порізати і змішати з сиром, — перемішує закуску і додає подрібнений кріп. Для пікантності додає лимонну цедру. Її ножем зішкрябує з лимона. — Це коли під рукою нема тертки.
Платонова наповнює сумішшю вичищене авокадо, ставить посеред таці і прикрашає скибками плоду. Навколо нього викладає шматочки батона. За столом гості самі намащують пасту на хліб.
— На пікнік намащую канапки вдома. За бажанням закуску можна посолити.
Для святкового столу сирну масу з авокадо Платонова викладає на лист зеленого салату і знизу притискає його руками до сиру. Маса тримає форму бутона квітки.
Аби страва пахла грибами, вибирайте великі печериці
Для грибної пасти Анна смажить на вершковому маслі печериці з цибулею.
— Хочете, аби страва пахла грибами, вибирайте великі печериці, — радить. — На мене на ринку завжди скоса дивляться, коли прошу накласти у пакет найбільших грибів. Малі гарні, але неароматні.
Смажені гриби Анна разом із сиром дрібнить у блендері, додає трохи майонезу. Маса набула приємного бежевого кольору. Кілька пластинок печериць залишає цілими для прикраси. Пасту намащує на тонко порізаний батон.
На смак канапки з авокадо вийшли з легким присмаком лимона, кисленькі й легкі для шлунку. З грибами — більш поживні.
— Класичний варіант сирної помазанки — з редискою. Почищену дрібно січемо, а пучок зеленої цибулі ріжемо тонкими кільцями. Творог змішуємо зі сметаною на однорідну масу і додаємо овочі. Солимо, перчимо.
Для гострої сирної пасти Платонова змішує у блендері до еластичної однорідної маси домашній сир, сметану, кілька зубчиків часнику, дрібку чорного і червоного перцю, зелень.
— Через червоний перець паста стає приємного рожевого кольору. Гострота залежить від того, скільки перцю покладете.
Домашній плавлений сир підсолоджують
36-річна Олена Прокопчук із Хмільника на Вінниччині готує домашній плавлений сир за рецептом бабусі. Бере літр молока й кілограм сиру.
— Молоко кип"ячу, потрошки закидаю в нього творог. Обов"язково треба, щоб на маленькому вогні кипіло не більше 5 хвилин. Додати півчайної ложки цукру, щоб готовий сир не був кислим, і варити в молоці 3 хвилини.
Жінка бере марлю, намочує її в холодній воді, складає у три шари й застеляє друшляк. Туди виливає гаряче молоко із сиром.
— Збираю це все у клуночок і підв"язую, щоб витекла жидкость, десь хвилин на 40.
В окремій мисці збиває яйце, 1,5 ч. ложки соди, 100 г м"якого вершкового масла та 0,5 ч. ложки солі.
— Знімаю вузлик із сиром, перекладаю його в каструлю, бажано неемальовану, щоб не пригоріло. Туди ж виливаю суміш із яєць, масла, соди й добре перемішую. Ставлю масу на водяну баню на 8–10 хвилин і постійно мішаю дерев"яною ложкою. За хвилину до кінця додаю дрібно нарізану зелень кропу й петрушки.
Виливає сир у форму, змащену маслом, і ставить у холодильник на 2 год.
Валентина МУРАХОВСЬКА
Коментарі