четвер, 31 березня 2022 00:15

Сальтисон готують у пляшці

Автор: 1000.menu
  Сальтисон подають на стіл із зеленню та аджикою. Для зручності перевезення страву роблять зі свинячих шлунків. Їх начиняють м’ясом і салом
Сальтисон подають на стіл із зеленню та аджикою. Для зручності перевезення страву роблять зі свинячих шлунків. Їх начиняють м’ясом і салом

— Рецепт сальтисону отримала в спадок від прабаби. До неї вся вулиця приходила сальтисон покуштувати, — каже 43-річна Антоніна Тимошко зі Львова. — Зараз його готую, щоб передати хлопцям на передову. Це ситна страва і довго не псується.

— Нарізую кубиками два з половиною кілограми ошийка та 500 грамів сала. Змішую із трьома вичавленими головками часнику, лавровим листом, 300 грамами подрібненої цибулі, двома чайними ложками солі. Сиплю дрібку чорного перцю, коріандру, зіри. Очищую два свинячі шлунки та пересипаю пачкою солі на 12 годин. Промиваю та фарширую м'ясом. Зашиваю нитками, щоб начинка не випала під час приготування. Перекладаю шлунки в каструлю. Додаю лавровий лист і цілу цибулину. Заливаю водою, щоб покрила м'ясо. Ставлю на середній вогонь до закипання. Потім його зменшую та готую сальтисон 3 години. Перекладаю в посуд із високими бортами. Зверху — щось важке та ставлю в холодильник на 12 годин. Готовий сальтисон смакує з аджикою.

Якщо з грошима туго, готую цю страву зі свинячої голови. Смак не гірший від попереднього рецепту.

Очищую свинячу голову та перекладаю в глибоку каструлю. Заливаю водою, щоб повністю покрила м'ясо. Додаю дві цибулини, п'ять лаврових листків, дві чайні ложки чорного перцю горошком. Після закипання варю 6 годин. Виймаю кістки, а м'ясо та сало розділяю на шматки середнього розміру. Змішую в мисці чайну ложку солі, чотири зубці часнику та половину чайної ложки чорного меленого перцю. Цією сумішшю змащую м'ясо й замотую в харчову плівку. Перекладаю в тарілку, зверху — прес та ставлю в холодильник на 10 годин.

— Зі свинячим шлунком гратися не люблю, — каже 35-річна Ольга Дунаївська з Дніпра. — Його треба засолювати або вимочувати. Швидше готувати сальтисон у пляшці.

Кілограм курячого філе нарізую дрібними кубиками. Заливаю 2 літрами води та доводжу до кипіння. Зменшую вогонь і варю годину. Заливаю гарячою водою 30 грамів желатину й перемішую до однорідності. В бульйон додаю дрібку мускатного горіха, желатин, чотири вичавлені зубці часнику, дві чайні ложки базиліку, половину чайної ложки чорного меленого перцю та солі. Заповнюю дволітрову пляшку м'ясом і заливаю бульйоном. Ставлю в холодильник на 12 годин. Після застигання відрізаю від пляшки горловину та дістаю сальтисон, щоб нарізати на шматки.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Сальтисон готують у пляшці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути