— Торт "Шахівниця" приготувала вперше, коли їхала знайомитися зі свекрухою. Хотіла показати, яка я господиня, — говорить Марія Гарбузюк, 37 років, з міста Глобино Полтавської області. — І торт вийшов нічогенький. Щоправда, кубики всередині були різного розміру. Тепер це мій коронний десерт.
Для тіста відокремлює 4 білки від жовтків. У білки вливає 3 ст. л. холодної води і збиває в пишну піну. Не припиняючи збивати, всипає 200 г бурякового і пакетик ванільного цукру. І далі по одному додає 4 жовтки.
— Пробувала вкидати яйця всі одразу. Але тоді тісто виходить не таким пухким.
Просіює 150 г борошна з 2 ч. л. розпушувача. Перемішує і з'єднує зі збитими яйцями. Додає 5 ст. л. какао, 3 ст. л. олії та знову вимішує зверху донизу, щоб тісто залишалося пишним. Дно рознімної форми вистеляє пергаментом для випікання. Вливає туди тісто і розгладжує ложкою. Випікає у розігрітій духовці при температурі 180 градусів 0,5 години.
— На годинник покладаюся, але не до кінця. Надійніше проштрикнути пиріг сірником. Коли кінчик сухий і до нього не пристало тісто, виймаю.
Готовий бісквіт витягає з форми, знімає папір і чекає, доки повністю охолоне.
Для крему розводить 15 г желатину, згідно з інструкцією на пачці. Готує крем, змішуючи в окремій мисці 500 г м'якого сиру, 4 ст. л. соку лимона, 150 г цукру та 125 мл молока.
Збиває суміш у блендері. Окремо міксером збиває 400 мл вершків із 2 пакетиками ванільного цукру. Желатин та вершки додає до крему.
Бісквіт розрізає на два коржі. Один кладе на широку тарілку і ставить навколо нього кільце від рознімної форми. Змащує кремом. З верхнього коржа вирізає 5 кілець. Виймає через одне, 3 ставить на нижній, в пустоти заливає крем. Розрівнює. Два бісквітних кільця, що залишилися, кладе на кремові. Вільний простір знову заповнює. Так при розрізанні вийде шахівниця. Решту крему викладає на верхівку торта, розгладжує і ставить в холодильник на ніч.
— Зверху торт можна просто присипати цукровою пудрою. А якщо хочете зробити все за правилами, потрібно вирізати трафарет з квадратиками. В них засипати какао у шаховому порядку.
Коментарі