— Запіканки люблю за багатий смак. У них можна комбінувати непоєднувані речі. Моїм хітом є пшоняна з індичкою, — говорить Анастасія Бовбалан, 39 років, із міста Люботин Харківської області. — Не стільки для смаку, як для користі додаю шпинат. Мої діти не люблять його, а в запіканці їдять.
Форму для випічки змащує олією. Наливає в каструлю 1 л води. Всипає 150 г пшона й варить 15 хв. до напівготовності. Зливає воду і додає 1 ст. л. натертого твердого сиру. Перемішує і перекладає пшоняну кашу в підготовлену форму. Розрівнює і миє 250 г свіжого шпинату. Викладає на паперовий рушник, щоб стекла вода. Нарізає великими шматками й посипає ним пшоно.
— Якщо шпинат подрібнити, то він при запіканні розкисне.
Вмикає духовку на 180°С, щоб прогрілася заздалегідь. Ріже на середні шматки 400 г філе індички й викладає на шпинат. Посипає 1 ч. л. приправи орегано. Збиває три яйця зі склянкою молока, 1/2 ч. л. солі та 5 ст. л. натертого твердого сиру. Виливає на запіканку. Ставить її у розігріту духовку на 40 хв.
Філе індички начиняють чорносливом
— Готую м'ясо індика з чорносливом і грибами, — говорить 40-річна Олеся Сметана із селища Чорнобай Черкаської області. — Можна брати печериці, білі й опеньки. Перед смаженням потрібно проварити їх.
Чистить і подрібнює два зубчики часнику. Нарізає 150 г печериць і обсмажує 5–7 хв. на олії. Додає часник і нарізану півкільцями одну цибулину. Смажить ще 8 хв. Вкидає 100 г порізаного чорносливу. Перемішує все.
500 г філе індички натирає по 0,5 ч. л. солі та чорного меленого перцю. Ножем робить надріз, куди й викладає грибну начинку. Край закріплює зубочистками, і загортає м'ясо у фольгу. Запікає майже годину при температурі 180°С. За цей час кілька разів відкриває фольгу й поливає м'ясо соком, що стік. За 15 хв. до вимикання, відкриває фольгу, щоб філе підрум'янилося.
Коментарі