Домогосподарка 44-річна Ольга Малиш із села Ковалівка на Полтавщині другий рік закриває на зиму смородинове желе. Каже, до нього можна додавати цілі плоди малини, полуниці, вишні.
— Беру 2 кілограми смородини. Ретельно мию. Нічого, коли ягоди подавляться, усе одно перебиваю їх на блендері. Збиваю довго, з півгодини, щоб не було крупинок. Але і цього недостатньо, — розповідає. — Ще треба тричі перетерти крізь сито. Тоді желе стає прозоре, немає шкурок і дрібних кісточок. Із 2 кілограмів смородини виходить 1,5 кілограма ягідної маси.
До желе додає 3 кг цукру. Ставить на вогонь, щоб закипіло.
— Весь час помішую, щоб цукор розтанув і не пригорів. Від плити не відходжу. Хвилин 10 кипить, потім всипаю літрову банку цілих полуниць. Ще тримаю на вогні хвилин зо 5. Не більше, бо полуниця може розваритися. Гаряче желе розливаю в літрові банки. Виходить штук п'ять. Буває, додаю дрібно нарізаний лимон або апельсин. Чоловік так любить. Коли зимою відкриваєш банку, ягідна маса застигає. Крізь неї видно цілі плоди полуниць, — продовжує Ольга Володимирівна.
Ольга Малиш каже, найкраще желе смакує до чаю з пісочним печивом. Також восени додає до гарбузової каші.
Коментарі