
Вінничанка 40-річна Наталя Фінклер після одруження з поляком переїхала жити до прикордонного міста Холм. За рік опанувала польську кухню. Коли приїздить додому, готує родичам польський суп журик. Везе з Польщі закваску з житнього борошна — жур.
— Це основа супу. Тому й суп — журик. Можна зробити самій. У Польші це національна страва. Жур продають готовий у маркеті, — розказує.
Домашня закваска на журик має вистоятися два-три дні, доки вкисне. У 2-літрову банку всипає склянку житнього борошна. Наливає склянку гарячої води. Мішає дерев'яною кописткою, щоб не побити посудину. Коли вихолоне, вливає ще чотири склянки теплої кип'яченої води. Додає 12 г дріжджів, два розчавлені зубці часнику, п'ять горошин духмяного перцю і лавровий листок. Банку накриває марлею та ставить у тепле місце.
— Вистояну готову закваску можна процідити і тримати в холодильнику. Але краще вчиняти стільки, щоб одразу пішла. Бо перекисає, втрачає аромат. На літр води треба півтори склянки закваски. У мене витрачається вся, бо варю 5-літрову каструлю.
Наливає в каструлю 3 л води. Коли закипає, вкидає дрібно нарізані великі морквину й корінь петрушки. Як знову закипить, висипає підсмажені на олії дві цибулини й 0,5 кг бекону. Додає 400 г накраяної кільцями домашньої копченої ковбаси, можна краківської.
— Повариться на малому вогні хвилин 20, тоді вкину картоплю. Треба штук п'ять. Якщо готувати на двох-трьох людей, беру всього менше.
Доки суп вариться, розказує, що журик — це перша відома польська страва. Є легенда про скупого корчмаря, який дурив людей. Ті найняли чоловіка, який пішов до нього з мішком срібних грошей. Сказав, що корчмар отримає їх, коли зварить такий гидкий суп, що після нього людина захворіє. Інакше муситиме віддати свою корчму й поділитися рецептом супу. Щоб здобути мішок срібла, корчмар зготував суп із житніх сухарів, овочів, старих грибів, залежаного бекону. Аби суп не смердів, заправив часником і спеціями. Вийшло смачно. Корчмар програв, а свою страву назвав журиком.
— Коли звариться картопля, додаю закваску. Потихеньку, щоб не скрутилася, вливаю склянку 20-відсоткової сметани. Весь час помішую.
Доводить до кипіння. Заправляє сухими травами, солить. Розчавлює кілька зубців часнику.
Коментарі