Ексклюзиви
понеділок, 19 травня 2014 07:55

Польський журик добрий на похмілля

Автор: ФОТО З САЙТА www.webspoon.ru
  Суп вливають у тарілку з розрізаним навпіл вареним яйцем. Подають зі свіжим кропом і петрушкою
Суп вливають у тарілку з розрізаним навпіл вареним яйцем. Подають зі свіжим кропом і петрушкою

Вінничанка 40-річна Наталя Фінклер після одруження з поляком переїхала жити до прикордонного міста Холм. За рік опанувала польську кухню. Коли приїздить додому, готує родичам польський суп журик. Везе з Польщі закваску з житнього борошна — жур.

— Це основа супу. Тому й суп — журик. Можна зробити самій. У Польші це національна страва. Жур продають готовий у маркеті, — розказує.

Домашня закваска на журик має вистоятися два-три дні, доки вкисне. У 2-літрову банку всипає склянку житнього борошна. Наливає склянку гарячої води. Мішає дерев'яною кописткою, щоб не побити посудину. Коли вихолоне, вливає ще чотири склянки теплої кип'яченої води. Додає 12 г дріжджів, два розчавлені зубці часнику, п'ять горошин духмяного перцю і лавровий листок. Банку накриває марлею та ставить у тепле місце.

— Вистояну готову закваску можна процідити і тримати в холодильнику. Але краще вчиняти стільки, щоб одразу пішла. Бо перекисає, втрачає аромат. На літр води треба півтори склянки закваски. У мене витрачається вся, бо варю 5-літрову каструлю.

Наливає в каструлю 3 л води. Коли закипає, вкидає дрібно нарізані великі морквину й корінь петрушки. Як знову закипить, висипає підсмажені на олії дві цибулини й 0,5 кг бекону. Додає 400 г накраяної кільцями домашньої копченої ковбаси, можна краківської.

— Повариться на малому вогні хвилин 20, тоді вкину картоплю. Треба штук п'ять. Якщо готувати на двох-трьох людей, беру всього менше.

Доки суп вариться, розказує, що журик — це перша відома польська страва. Є легенда про скупого корчмаря, який дурив людей. Ті найняли чоловіка, який пішов до нього з мішком срібних грошей. Сказав, що корчмар отримає їх, коли зварить такий гидкий суп, що після нього людина захворіє. Інакше муситиме віддати свою корчму й поділитися рецептом супу. Щоб здобути мішок срібла, корчмар зготував суп із житніх сухарів, овочів, старих грибів, залежаного бекону. Аби суп не смердів, заправив часником і спеціями. Вийшло смачно. Корчмар програв, а свою страву назвав журиком.

— Коли звариться картопля, додаю закваску. Потихеньку, щоб не скрутилася, вливаю склянку 20-відсоткової сметани. Весь час помішую.

Доводить до кипіння. Заправляє сухими травами, солить. Розчавлює кілька зубців часнику.

Зараз ви читаєте новину «Польський журик добрий на похмілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути