четвер, 13 грудня 2007 15:46

Під шкірку цілої курки запихають родзинки та яблука

На столичній Інтернаціональній площі біля будки вантажної "газелі" черга з десяти осіб уже зранку. Тут продають гаврилівських курчат — цілі тушки, філе, стегенця, крильця, гомілки, печінку, голови. Люди то розходяться, то знову збираються.

— До третьої-четвертої години майже все розпродаємо, — каже продавець Людмила Бондар, 43 роки. — А перед святами — то й швидше.

— А скільки-то суповий набір коштує? — придивляється пенсіонерка у волохатій штучній шубці. — Майже вісім рублів. Можна брати, — стає у чергу.

Супові набори розкупили першими, до десятої ранку.

70-річна Валентина Степанова набрала курятини на 54 грн. Каже, два тижні їстиме.

— Із філе курятини люблю биточки та котлети із салом, — заглядає у пакет Валентина Григорівна у сірому довгому пальто.

Для котлет Степанова перекручує півкілограма філе та 200–300 г сала, додає цибулю, перець, розмочену в молоці булку. Усе ретельно перемішує, формує котлети і смажить.

— Сало беру будь-яке, не обов"язково смачне, — пояснює Валентина Григорівна. — А булочки купую маленькі — ті, що колись по три копійки продавали. Із ними котлети смачніші виходять.

— А завтра будете? — кричить огрядна жінка з пакетами в обох руках.

— Да, будемо! Але що продаватимемо, не знаємо, — відповідає з машини продавець.

У чергу стає жінка з чорним песиком на повідку. Бере кілограм курячих голів по 2,58 грн.

— Це Яшці, — дивиться з усмішкою на собаку. — Діти залишили доглядати. Та, мабуть, я перегодувала його кашею з м"ясом. У ній половина м"яса, а він не їсть.

Найчастіше з машини купують цілих курей по 11,04 грн за кг. Кожна заважує понад 2 кг. Невисокий чоловік із вусами замовляє курку і курячу печінку. Платить 45 грн. Кілограм курячої печінки з серцями коштує 14,04 грн.

У родині 65-річної Ольги Патріарх троє чоловіків. Вона теж часто купує курятину.

— Тут дешеве м"ясо, — каже гарною українською мовою Ольга Марківна. Вона з Полтавщини. — А за рибою аж на Борщагівку їздила. На Виноградарі пеленгас продають по 14 гривень, а на Борщагівці — 9,80.

Бабуся купує крильця і бідкається, що сьогодні маленькі

Ольга Патріарх смажить котлети із замаринованого філе. На кілограм порізаного шматочками м"яса бере пачку майонезу, вбиває 4–5 яєць, додає подрібнену цибулю, солить, перчить. Добре перемішує і залишає на 6 год. настоятися.

— Я люблю биточки з курятини, — розповідає 57-річна киянка Анна Крутько, чекаючи своєї черги. — М"ясо б"ю, солю, перчу, додаю часнику і залишаю просякнути на 1-2 години. Обмокую у збите яйце, борошно і смажу на олії. М"які та соковиті виходять.

— Якщо у яйця майонезу додати, ще смачніші будуть, — втручається жінка у строкатій шубі.

Часник разом із підчеревиною Крутько додає до курячих котлет. У фарш вбиває 2–3 жовтки. Білки збиває і перед смаженням обмокує у них котлети.

— Головне — не пересмажити, бо підгорять і поприлипають до сковороди, — знову додає жінка у шубі, 52-річна Людмила Сергеєва. — Приготуйте краще цілу курку з сухофруктами.

Сергеєва надрізає філейні частини у двох місцях цілої посоленої і поперченої курки. Щоб м"ясо не було сухе, запихає під шкіру родзинки та шматочки яблук. Середину тушки теж начиняє яблуками, родзинками, курагою, чорносливом.

— Щоб не зшивати, порізи защіплюю зубочистками, — веде далі Сергеєва.

Киянка обмазує курку сумішшю з кетчупу "Чілі" та майонезу і залишає тушку набиратися соусу. Запікає у духовці у кухарському рукаві. За годину страва готова.

— Цей рецепт сама вигадала, — усміхається Людмила, поправляючи картуз. — Заміж вийшла, а їсти не вміла готувати. Чоловік у збірній Союзу працював, треба було чимось годувати. От і вигадувала сама та по книжках вчилася.

До машини підходить літня жінка у темно-малиновому капюшоні, купує крильця по 11,24 грн/кг. Дивиться на пакет і бідкається, що сьогодні маленькі.

— Крильця беру, бо дешевше, — перебирає куплене 73-річна Раїса Дорошенко. — Помию, кінці відріжу. Решту ріжу, щоб не стирчали у різні боки, і тушу із засмаженими морквою та цибулею.

Жінка у хутряній шапці бере дві цілі курки. Кожна заважила по 2,5 кг.

— Це собі та сестрі, — каже вона.

На протилежному боці площі стоїть інша машина з гаврилівською курятиною. Людей біля неї немає. Бабусі з черги говорять, що там дорожче. Кілограм цілої курки коштує 12,98 грн. Також продають індиче м"ясо.

М"ясо із часником готове за 15 хвилин

— Три роки продаю курятину та їм її щодня, ділиться продавець Людмила Бондар. На жінці фірмовий "гаврилівський" фартух. — Що вчора готувала? Курятину посолила, поперчила, обмазала майонезом, часником і одразу посмажила. 15 хвилин — і страва готова. Якщо не поспішаєте, то залиште маринуватися на 15 хвилин.
На свята Бондар запікає курятину по-французьки. На деко шарами кладе цибулю, відбите філе курки, консервований ананас. Верх змащує майонезом і посипає сиром. За 15 хв. виймає страву з духовки.

Зараз ви читаєте новину «Під шкірку цілої курки запихають родзинки та яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути