
Минулої суботи киянка Вікторія Кузьменко, 29 років, влаштувала для друзів млинцеву вечірку. На столі були легкі овочеві салати й до десятка видів млинців — із пивом, кефіром, какао, лимоном, сосисками, м"ясом і грибами, із твердим і м"яким сиром, маком, згущеним молоком із горіхами, морозивом.
— Півдня їх смажила на двох сковорідках, — зітхає жінка. У Віки зелені очі й довге русяве волосся. — У проміжках між випіканням готувала начинку.
Деякі види млинців Кузьменко готувала вперше. Рецепти збирала два місяці — згадувала меню кафе, розпитувала знайомих, декілька прочитала в Інтернеті, імпровізувала.
— Найскладніші видалися з какао, бо погано переверталися, — ділиться Вікторія. — Мабуть, через розпушувач тіста. Млинці відразу покрилися пухирцями, що миттєво потріскалися. В інше тісто розпушувач не додавала — і все гаразд. Більше цей порошок не купуватиму.
Для млинців із какао жінка у глибокій мисці розтирає з цукром яйце, додає кілька ложок какао-порошку й борошна. Солить і замішує круте тісто, яке розводить молоком до густоти рідкої сметани. Вливає кілька ложок олії, щоб щоразу не змащувати нею пательню. Тоді млинці не пристають до сковорідки й легко перевертаються.
— Вони вийшли темного, шоколадного кольору із присмаком какао, — веде далі Віка. — Цукру поклала багато, аби млинці були солодкими.
Щоб не сохли й були еластичними, Вікторія складає їх один на один і накриває поліетиленовим пакетом. Випічка залишилася теплою.
Кузьменко знову насипає в миску борошно, додає сіль, трохи цукру й гасить оцтом соду. Розмішує з яйцем й поступово вливає молоко. Коли тісто стає таким, як на оладки, вливає з чайника окріп і швидко розмішує. Додає олії. Половину тіста відливає в іншу миску й додає терту цедру лимона. На одній пательні смажить звичайні млинці, на другій — лимонні.
Млинці з какао погано переверталися
Млинці отримує тонкі й м"які, як із заварного тіста. Із цедрою вони пахнуть лимоном і мають кислинку.
— У таке ж тісто додаю пиво й смажу з "припіком", — пояснює господиня. Вона посипає розігріту тефалеву пательню дрібно порізаними копченими сосисками й відразу заливає їх тістом. Смажить як звичайні млинці. — Випічка з пивом добре смакує з копченостями.
Половину пивних млинців жінка смажить із сосисками, решту — із твердим сиром. Налите на пательню тісто вона відразу посипає тонкими смужками російського сиру. Коли перевертає, млинці шиплять, а сир стає коричневим.
— Кілька таких млинців посмажила зі спеціями, сама їх з"їла — пахли апетитно й були смачними, — сміється господиня.
Кефірні млинці в Кузьменко вийшли найтовстішими. Вона збила міксером яйце з кількома ложками цукру, дрібкою солі, півлітра молока, склянкою кефіру й двома-трьома склянками борошна. Додала гашену оцтом соду і влила олію.
— Ці млинці вирішила змазати вершковим маслом, — додає киянка. Віка складає їх гіркою. Доки гарячі, змащує шматочком масла. Воно відразу тане і всмоктується тістом. Млинці стають м"якими, жирними, із вершковим смаком.
Для начинки Кузьменко розтирає домашній сир. Половину змішує із подрібненими кропом та петрушкою. Решту — із пудрою, вершковим маслом та збитим яєчним жовтком. М"ясні начинки Вікторія готує зі свинини та курятини. Свинячий фарш смажить із цибулею. А куряче філе відварює, ріже його дрібно й змішує з вареним рисом, смаженими з цибулею печерицями й зеленню.
Начинку Віка подає окремо у невеликих глибоких тарілках. Кожен гість вибирає млинець і загортає начинку на своїй тарілці.
— Найшвидше поїли млинці зі згущеним молоком, — веде далі білявка. Варену згущенку вона змішала з м"яким вершковим маслом і подрібненими волоськими горіхами. — Найкрасивіше виглядають шоколадні. Темне тісто і білий сир. А чорний розтертий із цукром мак у таких млинцях — це надзвичайно смачно!
У тісто додають банани
Світлана Давиденко, 28 років, із райцентру Ріпки на Чернігівщині для сина та доньки готує млинці з бананів.
— Їдять, аж за вухами лящить, — каже жінка.
Давиденко розминає виделкою два обчищені банани, додає 200 г молока, кілька ложок олії та яйце. Перемішує до однорідної маси. Потім додає просіяне з розпушувачем борошно, дрібку солі, столову ложку цукру та пакетик ванільного цукру.
— Третій банан ріжу дрібними шматочками, тоді він добре відчуватиметься у млинцях, — додає Світлана. Змішує шматочки банана з тістом і смажить на олії. — Але великими млинці не робіть, аби добре переверталися й не ламалися.
Коментарі