четвер, 14 лютого 2008 15:47

Пивні млинці смакують із копченостями й сиром

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка 25-річна Тетяна Дедіон їсть млинець із яйцем. У ларьку біля столичного метро Шулявська продають по 2 гривні млинці з маслом. Найдорожчі — за 6,5 гривні з грибами або курятиною. Також є зі згущеним молоком, зеленню
Киянка 25-річна Тетяна Дедіон їсть млинець із яйцем. У ларьку біля столичного метро Шулявська продають по 2 гривні млинці з маслом. Найдорожчі — за 6,5 гривні з грибами або курятиною. Також є зі згущеним молоком, зеленню

Минулої суботи киянка Вікторія Кузьменко, 29 років, влаштувала для друзів млинцеву вечірку. На столі були легкі овочеві салати й до десятка видів млинців — із пивом, кефіром, какао, лимоном, сосисками, м"ясом і грибами, із твердим і м"яким сиром, маком, згущеним молоком із горіхами, морозивом.

— Півдня їх смажила на двох сковорідках, — зітхає жінка. У Віки зелені очі й довге русяве волосся. — У проміжках між випіканням готувала начинку.

Деякі види млинців Кузьменко готувала вперше. Рецепти збирала два місяці — згадувала меню кафе, розпитувала знайомих, декілька прочитала в Інтернеті, імпровізувала.

— Найскладніші видалися з какао, бо погано переверталися, — ділиться Вікторія. — Мабуть, через розпушувач тіста. Млинці відразу покрилися пухирцями, що миттєво потріскалися. В інше тісто розпушувач не додавала — і все гаразд. Більше цей порошок не купуватиму.

Для млинців із какао жінка у глибокій мисці розтирає з цукром яйце, додає кілька ложок какао-порошку й борошна. Солить і замішує круте тісто, яке розводить молоком до густоти рідкої сметани. Вливає кілька ложок олії, щоб щоразу не змащувати нею пательню. Тоді млинці не пристають до сковорідки й легко перевертаються.

— Вони вийшли темного, шоколадного кольору із присмаком какао, — веде далі Віка. — Цукру поклала багато, аби млинці були солодкими.

Щоб не сохли й були еластичними, Вікторія складає їх один на один і накриває поліетиленовим пакетом. Випічка залишилася теплою.

Кузьменко знову насипає в миску борошно, додає сіль, трохи цукру й гасить оцтом соду. Розмішує з яйцем й поступово вливає молоко. Коли тісто стає таким, як на оладки, вливає з чайника окріп і швидко розмішує. Додає олії. Половину тіста відливає в іншу миску й додає терту цедру лимона. На одній пательні смажить звичайні млинці, на другій — лимонні.

Млинці з какао погано переверталися

Млинці отримує тонкі й м"які, як із заварного тіста. Із цедрою вони пахнуть лимоном і мають кислинку.

— У таке ж тісто додаю пиво й смажу з "припіком", — пояснює господиня. Вона посипає розігріту тефалеву пательню дрібно порізаними копченими сосисками й відразу заливає їх тістом. Смажить як звичайні млинці. — Випічка з пивом добре смакує з копченостями.

Половину пивних млинців жінка смажить із сосисками, решту — із твердим сиром. Налите на пательню тісто вона відразу посипає тонкими смужками російського сиру. Коли перевертає, млинці шиплять, а сир стає коричневим.

— Кілька таких млинців посмажила зі спеціями, сама їх з"їла — пахли апетитно й були смачними, — сміється господиня.

Кефірні млинці в Кузьменко вийшли найтовстішими. Вона збила міксером яйце з кількома ложками цукру, дрібкою солі, півлітра молока, склянкою кефіру й двома-трьома склянками борошна. Додала гашену оцтом соду і влила олію.

— Ці млинці вирішила змазати вершковим маслом, — додає киянка. Віка складає їх гіркою. Доки гарячі, змащує шматочком масла. Воно відразу тане і всмоктується тістом. Млинці стають м"якими, жирними, із вершковим смаком.

Для начинки Кузьменко розтирає домашній сир. Половину змішує із подрібненими кропом та петрушкою. Решту — із пудрою, вершковим маслом та збитим яєчним жовтком. М"ясні начинки Вікторія готує зі свинини та курятини. Свинячий фарш смажить із цибулею. А куряче філе відварює, ріже його дрібно й змішує з вареним рисом, смаженими з цибулею печерицями й зеленню.

Начинку Віка подає окремо у невеликих глибоких тарілках. Кожен гість вибирає млинець і загортає начинку на своїй тарілці.

— Найшвидше поїли млинці зі згущеним молоком, — веде далі білявка. Варену згущенку вона змішала з м"яким вершковим маслом і подрібненими волоськими горіхами. — Найкрасивіше виглядають шоколадні. Темне тісто і білий сир. А чорний розтертий із цукром мак у таких млинцях — це надзвичайно смачно!

У тісто додають банани

Світлана Давиденко, 28 років, із райцентру Ріпки на Чернігівщині для сина та доньки готує млинці з бананів.
— Їдять, аж за вухами лящить, — каже жінка.
Давиденко розминає виделкою два обчищені банани, додає 200 г молока, кілька ложок олії та яйце. Перемішує до однорідної маси. Потім додає просіяне з розпушувачем борошно, дрібку солі, столову ложку цукру та пакетик ванільного цукру.
— Третій банан ріжу дрібними шматочками, тоді він добре відчуватиметься у млинцях, — додає Світлана. Змішує шматочки банана з тістом і смажить на олії. — Але великими млинці не робіть, аби добре переверталися й не ламалися.

Зараз ви читаєте новину «Пивні млинці смакують із копченостями й сиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути