пʼятниця, 26 листопада 2010 09:30

Пісні голубці начиняють картоплею з гречкою

Автор: фото: Ольга ДЕНИС
  Киянка Світлана Шаповал пробує картопляні човники з грибами
Киянка Світлана Шаповал пробує картопляні човники з грибами

З 28 листопада розпочнеться Різдвяний піст. Триватиме він 40 днів. У цей період християни їдять рибу в усі дні, крім середи та п'ятниці. Не п'ють молока, кефіру, йогуртів. Не їдять м'яса, яєць, сиру, сметани, масла. Алкоголь вживають лише у неділю та свята.

Киянка Світлана Шаповал, 34 роки, урізноманітнює пісне меню овочевими стравами і грибами. Замість м'яса готує страви з квасолі та баклажанів, які містять багато білків. Супи заправляє засмажкою на олії з моркви та цибулі. Додає до неї перець та різні приправи.

— Готую пісні зрази з різними начинками. Для тіста відварюю 10 картоплин, товчу їх на пюре. Додаю 4-5 столових ложок борошна, солю і все гарно вимішую. Має вийти в'язке тісто. На 3 години замочую 70 грамів сушених грибів. Відварюю їх у тій самій воді. Відціджую, дрібно нарізаю. Потім обсмажую в олії з двома посіченими цибулинами. Трохи підсолюю і перчу. Тісто розділяю мокрими руками на кульки, розплескую їх. Защіплюю ці пляцки з начинкою із тушкованої капусти з грибами або чорносливом. Обвалюю їх в борошні і смажу на олії.

Картоплю використовує як начинку для голубців. Для фаршу натирає кілограм на дрібній тертці. Додає засмажку з моркви і цибулі.

— Інколи до начинки додаю ще 250 грамів відвареної гречки. Приправляю сіллю, перцем і часником. Викладаю фарш у листочки і загортаю, як звичайні голубці. Закладаю в каструлю, додаю лавровий лист і до половини заливаю томатним соком. Голубці подаю теплими зі смаженою цибулею.

Для гостей та на Новий рік Світлана готує картопляні човники з начинкою асорті. Для цього вибирає вісім великих бульб клейкових сортів. Відварює їх у мундирах або чистить сирими. Розрізає навпіл, вирізає ножем ямку.

Для асорті обирає середню морквину, чистить її та ріже кубиками. Дрібно шаткує дві цибулини. Обсмажує їх на олії 10 хв. Потім додає дрібно порізані п'ять свіжих або маринованих помідорів, баклажанів або 3 л ікри з них. Тушкує все разом 7 хв. Окремо смажить 300 г порізаних свіжих шампіньйонів на олії та столовому маргарині. Змішує їх з асорті.

Світлана накладає засмажку із шампіньйонами у картопляні форми. Сирі човники загортає у фольгу і випікає у духовці годину. Варені картоплини з начинкою готуються 20 хв.

— Страва дуже смачна і ситна. Картопля виходить пухка і соковита. У непісні дні додаю до овочів копчену курку або ковбасу, притрушую човники тертим сиром.

Наливку роблять із переспілих груш

Василь Мірощак із Вінниччини у піст готує наливку. Горілки і спирту не додає, напій міцний через бродіння. Каже, що п'є його із сім'єю під час різдвяної вечері. Наливає не більше 50 грамів кожному.

— Наливку роблю з груш. Беру переспівші, які почали виділяти мед. Полощу в холодній воді. Якщо облити кип'ятком, то зі шкірки змиються бактерії. Вони потрібні для бродіння. Розрізаю на чотири частини, сушу в духовці на слабкому вогні. Мають бути трохи підв'яленими. На дно п'ятилітрової банки кладу листя м'яти або меліси, потім — груші та жменю розпарених родзинок. Зверху залишаю трохи вільного місця. Заливаю сиропом — 250 грамів цукру розводжу в теплій воді.

Бутель закриває кришкою, зверху замотує марлею. Ставить у темне місце для бродіння на 40–45 днів.

— Відкриваю бутель обережно, аби гази потроху виходили. Проціджую напій через друшляк, застелений марлею.

З яблук господар робить вино. На 10-літровий бутель бере 3,5 кг стиглих фруктів.

— Зі шкіркою мелю їх на м'ясорубці. Кладу в емальоване відро й заливаю 3,5 літрами охолодженої кип'яченої води. Настоюю добу, переливаю через друшляк, застелений двома шарами марлі. Віджимаю і повторно заливаю холодною водою, настоюю 5 годин. Потім проціджую в бутель до основної рідини. Додаю півкілограма цукру, на наступний день стільки ж. Закриваю корком зі складеної в декілька шарів марлі.

Кожен тиждень Василь Мірощак додає по півкілограма цукру. Всього для вина треба 3 кг. Після засипання останньої порції бутель ставить на два-три місяці в темне й тепле місці.

Зараз ви читаєте новину «Пісні голубці начиняють картоплею з гречкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути