25-річний бармен Руслан Сорокопуд зайняв друге місце на десятому міжнародному конкурсі барменів "Стелла Артуа" в Бельгії. Цього року на пивне змагання з"їхалися представники 26 країн. Руслан працює в розважальному комплексі "Росія", що в Білій Церкві під Києвом, і має коронний коктейль — "Текіла Бум".
— Оця маршрутка йде до Піонерської, — каже чоловік-продавець на білоцерківському вокзалі, показуючи в бік зупинки. — Вийдіть перед кінцевою, біля танка. Навпроти буде "Росія".
На вулиці Сквирське шосе, 230, триповерховий розважальний центр "Росія" видно здалеку.
Сотні келихів пива вилив в унітаз
— Добрий день! — Руслан Сорокопуд має невиспаний вигляд. — Працюю щоночі, а вдень відпочиваю, — розповідає, доки минаємо більярдний хол, ресторан, дискозал. — Взагалі на конкурс барменів потрапив мій напарник, та він зламав руку, — каже хлопець, умощуючись на один із чотирьох стільців за невеликим столиком. — У вересні був відбірний тур в Україні. У півфіналі з 25 барменів вибрали 10, а у фіналі я став першим. У Бельгії ночами тренувався, сотні келихів пива вилив в унітаз, — на секунду розводить брови. — Головна вимога конкурсу — налити перед журі розливне пиво, дотримуючись "10 золотих правил".
Наприклад, у барах іноді подають пиво з бульбашками. Це означає, що налили у брудний келих, пояснює бармен.
— Не всі знають, що перша та остання крапля пива мають іти мимо келиха. У Європі дослідили, що з ними напій отримує більше вуглекислого газу. Такого пива можна випити не більш як два-три келихи. А правильно налитого навіть десять вип"єте. Не сп"янієте, на собі перевіряв!
Руслан проходить повз танцмайданчик і зупиняється біля барної стійки.
— Крім класичного світлого пива, маю улюблений коктейль — "Текіла Бум", або "напій будівельників". Його готують у будівельній касці. Найкращий варіант — із текіли та спрайту. Але текілу можна замінити коньяком чи горілкою. А спрайт — солодкою водою з газом, — каже Сорокопуд.
Руслан одягає каску, наливає в склянку 50 г текіли та 150 г спрайту. Зверху щільно накриває серветкою і різко, так щоб напій не вилився, стукає склянкою по столу. А потім — по голові.
Міцний солодко-кислуватий напій в "Росії" коштує 27 грн.
1981, 21 серпня — Руслан Сорокопуд народився в місті Самбір Львівської області
1999 — закінчив ПТУ N13 в Бориславі на Львівщині за спеціальністю "кухар". Навчався в київській школі барменів "Нове покоління"
2000–2004 — працює офіціантом у білоцерківському кафе "Лана", ресторані "Первак" та барменом у кафе "Королівська кухня"
З 2004 — бармен у розважальному комплексі "Росія" в Білій Церкві
Коментарі