
— Найсмачніший паштет, який їла, — зі свинячої голови. Бачила, як на базарі люди її обходять. Беруть ребра, підчеревинку, філейку чи ошийок. Але такого паштету з них не буде, — каже 67-річна Раїса Діхтяр із селища Цвіткове на Черкащині.
В автоклаві господиня готує 10 видів паштету. Рецепт зі свинини та яблук дала їй донька.
— Головний секрет смаку — свіжі яблука. Паштет виходить такий ніжний, що сам тане в роті, — говорить Раїса Олексіївна. — Цей паштет зять найбільше любить.
Для страви бере велику свинячу голову, ретельно миє її та вирізає все зайве.
— Розрубуємо навпіл і варимо десь чотири години до готовності. У воду даю сіль і спеції так, щоб не забили запах м'яса, — каже. — Поки голова вариться, чищу по кіло цибулі та яблук. Сирі серце, легені й половину печінки свині мелю на м'ясорубці. Тоді перемелюю яблука й цибулю.
Усе змішує, солить і перчить. На 10 хв. ставить півлітрові банки в гарячу духовку.
— Коли голова зварилася, відділяю м'ясо від кісток і теж мелю. Додаю в масу.
Готовий фарш щільно накладає в банки. Отримує близько 20 півлітрових. Автоклавує годину при 120 градусах. Готовим паштетом начиняє пиріжки, намащує його на бутерброди, додає в макарони по-флотськи.
Зберігає консерви в погребі.
Автоклави розраховані на сім, 14 та 21 літрову банку. Люди, які вирощують птицю та свиней, зазвичай беруть великі — два останні.
— Так економлять час, коли роблять заготовки на зиму, — говорить Віталій Приймак, який продає автоклави. — Маємо газові й електричні з харчової нержавійки. Вони надійні, міцні, можуть прослужити до 50 років. Електричні — універсальні, працюють як від електрики, так і на газу. Система автоматична. Має терморегулятор, що підтримує температуру, не треба за ним наглядати. Дуже добре, що не піднімаєш його на плиту. Поставити можна на підлогу в будь-якій кімнаті, де зручно.
Крім дорогих автоклавів із нержавійки, є також із чорного металу. Вони дешевші, за ціною від 1290 гривень, — продовжує продавець. — Але якістю не поступаються тим, що з нержавійки. Метал міцний, витримує тиск і високі температури. Автоклав майже такої ж місткості — на п'ять, 10 або 20 літрових банок. Надішлемо поштою в будь-яку область України, є можливість доставки кур'єром. Із приладом надаємо книгу рецептів.
Детальніше за тел.:
0 (97) 870 04 30, 0 (66) 390 59 53
www.samogon5.com.ua
Коментарі