
Наприкінці вересня в нідерландському місті Вагенінген відбувся фестиваль із поїдання комах. Їх смажили у фритюрниці з перцем, сіллю та часником.
Хробаків, старих бджіл, тарганів, сарану, термітів, личинок та коників учені Саратовського аграрного університету імені Вавилова називають "корисним м"ясом". У ньому є білки, жири та всі необхідні людському організмові вітаміни.
— Більшість комах можна їсти, — розповідає професор Андрій Каменський з біологічного факультету Московського держуніверситету. — Їх готують у В"єтнамі, Азії та Африці. Тамтешні негри можуть іти полем, упіймати коника чи сарану і з"їсти живцем.
У містечку Котоколлао біля столиці Еквадору Кіто готують свинину з овочами, яку приправляють білими жуками — циклоцефалами. Подають смажених термітів із фруктами. А в Амазонії готують личинки цикад із довгими рогами. Вважається, що вони збуджують і бадьорять організм. У меню ресторанів Південної Америки завжди пропонують страви із запечених комах. Кухарі радять обов"язково піддавати "корисне м"ясо" термічній обробці — воно може бути заражене паразитами.
Подають смажених термітів із фруктами
Сарана — найпопулярніший продукт нетрадиційної кухні. Північні американці випікають із неї дієтичний хліб. Для цього, окрім комах, беруть яйця, личинки та борошно. Приготовану сарану завжди можна купити на ринках країн Африки та Близького Сходу. Пропонують варену, смажену, тушковану сарану та "в паштеті".
На паштет жарять в олії хробаків, жуків, бджіл, сарану та тарганів. Заправляють цибулею, часником, сіллю, перцем та приправами. Для пікантності додають сухе біле вино. Кухарі вірять, що комашиний паштет корисний. Адже в Біблії сказано: сараною та диким медом харчувався Іоанн Хреститель у пустелі.
Мексиканці їдять комах живими, бо термічна обробка впливає на смак і аромат. Сирого коника називають "лимонною мурашкою", а клопа — "комахою з ароматом кардамону". Клопів маринують у лимонному соку з сіллю та перцем чилі.
На Філіппінах і Таїланді полюбляють цвіркунів. Особливим делікатесом вважається екзотичне "асорті" з коників, гусені, метеликів та личинок жуків. На базарах цих країн продають готових скорпіонів та велетенських хижих клопів. Смак смажених павукоподібних нагадує соняшникове насіння та солону рибу.
Китайці їдять бджолині личинки, щоб уникнути старіння, ожиріння та підвищення тиску.
Морозиво приправляють смаженими хробаками
У ресторанах Близького Сходу подають морозиво з борошняними хробаками. Спершу кухарі готують "начинку": розігрівають у фритюрниці вершкове масло і смажать склянку подрібнених хробаків. Додають мед і цукрову пудру. Масу збивають міксером, приправляють солодким шеррі та ромом і варять п"ять хвилин. Готовий "делікатес" пропускають крізь сито і знову ставлять на вогонь, доки маса не загусне. Тоді поливають лимонним соком і охолоджують. Така начинка смакуватиме з будь-яким морозивом.
Коментарі