Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2024 20:50

Сім швидких методів як знизити артеріальний тиск

Сім швидких методів як знизити артеріальний тиск
Артеріальинй тиск можна зменшити сімома способами Фото: icloudhospital

Сьогодні на гіпертонію страждає більше мільярда жителів планети. При цьому вони навіть не знають про свій діагноз.

Високий тиск найчастіше зустрічається у людей, які живуть у постійних стресах, мають погані звички та неякісне харчування. Гіпертонія часто з'являється у молодих людей, пишет tsn.

Артеріальний тиск вважається підвищеним, якщо систолічний кров'яний тиск дорівнює або перевищує позначку 140, діастолічний кров'яний тиск дорівнює або перевищує 90. Визначають підвищений тиск за допомогою спеціального пристрою – тонометра.

Симтоми, коли тиск підвищений

головний біль у потилиці чи відчуття тиску;

шум у вухах;

запаморочення;

червоне обличчя;

прискорене серцебиття.

Це захворювання небезпечне тим, що досить часто воно має безсимптомний перебіг. Потім проявляється різким нападом – гіпертонічним кризом. Це дуже загрожує життю, оскільки напад спричинений різким підвищенням артеріального тиску. Гіпертонічний криз може призвести до ураження центральної нервової системи та внутрішніх органів. Тому якщо він трапився, дуже важливо до приїзду лікарів збити тиск, бо з кожною хвилиною ризик ускладнення стрімко підвищується.

Як знизити тиск в домашніх умовах

Вода. Потрібно занурити ноги у ванну з холодною водою і потримати близько двох хвилин. Також можна потримати руки під проточною холодною водою і зробити собі компрес із холодної води на сонячне сплетіння.

Чай з м'ятою. Дуже популярним засобом від підвищеного тиску в домашніх умовах є чай із листя м'яти. Або можна випити склянку мінеральної води, додавши туди сік половини лимона та дві чайні ложки меду. Випити такий напій потрібно за раз, і тоді тиск знизиться на 15-20 пунктів упродовж 30 хвилин.

Мед, лимон та часник. Щоб зробити таку суміш від підвищеного тиску, потрібно у пів склянки меду потерти лимон разом із цедрою, додати п'ять зубчиків часнику та ретельно перемішати все. Суміш потрібно настоювати протягом тижня в темному місці. Вживати необхідно тричі на день по 1 чайній ложці.

Журавлина. Це дуже гарний народний засіб від підвищеного тиску. Потрібно у дві склянки журавлини додати сто грамів цукру, нагріти ягоди, довівши до кипіння. Вживати перед їжею по одній склянці.

Глибоке дихання. Для зниження тиску потрібно зробити вправу. Зробіть глибокий вдих, а потім повільний видих протягом 5-7 секунд. Таку вправу потрібно повторювати протягом 1-2 хвилини, після чого тиск повинен трохи знизитися.

Компрес із яблучного оцту. Щоб зробити суміш, потрібно розвести оцет з водою у рівних пропорціях. Потім змочити в ній рушник та прикласти до ніг. Яблучний оцет добре впливає на центральну нервову систему та серце, тому досить швидко нормалізує показники артеріального тиску.

Лід. Можна помасажувати кубиком льоду шийні хребці. Після того, як розтане лід, шкіру слід насухо витерти. Потім взяти три-п'ять крапель камфорної олії і 10 хвилин розтирати охолоджену ділянку тіла. Цього часу буде досить, щоб артеріальний тиск прийшов до норми.

Щоб позбутися цієї проблеми надовго, треба вести активний спосіб життя. Потрібно більше рухатися, частіше гуляти на свіжому повітрі, ходити пішки не менше 30 хвилин на день. Також допоможе велоспорт, плавання і танці.

Варто позбутися проблем із зайвою вагою. Контроль маси тіла – дуже важливий фактор для зниження артеріального тиску.

Лікарі радять у разі підвищеного тиску не курити. Оскільки нікотин, що потрапляє разом з тютюновим димом до крові, звужує судини, тим самим підвищуючи артеріальний тиск. Якщо курити за підвищеного тиску, це може призвести до захворювань серцево-судинної системи.

Потрібно вживати їжу, яка не надто солона, та пити менше води. Оскільки сіль затримує рідину в організмі, через що підвищується артеріальний тиск. Якщо знизити вживання солі до 5 грамів на добу, то таким чином знижується артеріальний тиск до 10 міліметрів ртутного стовпчика. Такий ефект можна порівняти з результатом після приймання деяких ліків, що знижують тиск. Тому, якщо у вас підвищений тиск, потрібно вживати до 1 чайної ложки солі на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від якого продукту може статися інсульт

Щоб знизити високий тиск народними методами, потрібно включити до раціону такі продукти:

Спеції: куркуму, кмин, карі, імбир, лавровий лист, чебрець, орегано, майоран.

Вживати більше цибулі та часнику.

Фрукти: багаті на калій банани, виноград, абрикоси, інжир.

Їсти темний шоколад з вмістом какао 70%.

Свіжі овочі, включаючи листкові салати та артишоки.

Харчування впливає на весь організм – зокрема й на роботу серцево-судинної системи. Однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон. Надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров'яного тиску.

Зараз ви читаєте новину «Сім швидких методів як знизити артеріальний тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути