понеділок, 06 серпня 2018 05:05

Ожинове вино з медом бродить сорок днів

— Неподалік нашої дачі ростуть багато ожинових кущів, — каже 41-річний Степан Колодій з Івано-Франківська. — Ягода смачна й соковита. Вже третій рік поспіль роблю домашнє вино з ожини й меду. Дружина каже, це її улюблений напій.

Бере 3 кг ожини. Перебирає і видаляє плодоніжки.

— Ягоди промиваю і обсушую. У глибокій посудині розминаю руками чи дерев'яним товкачем. Заливаю 3 літри теплої води. Масу викладаю в банку. Зав'язую шийку марлею і ставлю у тепле приміщення для бродіння.

За чотири дні зливає рідину в інший посуд, віджимає м'якоть.

– 1,7 кілограма цукру і 300 грамів липового чи квіткового меду додаю у 1,5 літра теплої води. Вливаю до ожинового сусла. Роблю водяний затвор. Посудину з суслом закриваю щільною кришкою або корком. Протикаю голкою з крапельниці. Вільний кінець трубочки крапельниці опускаю в ємність із водою.

Вуглекислий газ вільно виходитиме через трубочку назовні, а вода перешкоджатиме потраплянню повітря всередину банки. Ставить у тепле місце для бродіння.

— Процес контролюю за допомогою бульбашок повітря, що виходять у ємність із водою. Якщо бульбашок уже немає, значить, процес зупинився, — каже Степан Колодій.

Ожинове вино з медом бродить сорок днів.

— Коли процес бродіння завершився, зливаю отримане вино в окрему ємність. Знову закриваю водяним затвором і ставлю в прохолодне місцеЕ ще на сім днів. Повторно проціджую напій, розливаю в пляшки й закупорюю.

Для поліпшення смаку й запаху вина використовує природні ароматизатори.

Зараз ви читаєте новину «Ожинове вино з медом бродить сорок днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути