— Неподалік нашої дачі ростуть багато ожинових кущів, — каже 41-річний Степан Колодій з Івано-Франківська. — Ягода смачна й соковита. Вже третій рік поспіль роблю домашнє вино з ожини й меду. Дружина каже, це її улюблений напій.
Бере 3 кг ожини. Перебирає і видаляє плодоніжки.
— Ягоди промиваю і обсушую. У глибокій посудині розминаю руками чи дерев'яним товкачем. Заливаю 3 літри теплої води. Масу викладаю в банку. Зав'язую шийку марлею і ставлю у тепле приміщення для бродіння.
За чотири дні зливає рідину в інший посуд, віджимає м'якоть.
– 1,7 кілограма цукру і 300 грамів липового чи квіткового меду додаю у 1,5 літра теплої води. Вливаю до ожинового сусла. Роблю водяний затвор. Посудину з суслом закриваю щільною кришкою або корком. Протикаю голкою з крапельниці. Вільний кінець трубочки крапельниці опускаю в ємність із водою.
Вуглекислий газ вільно виходитиме через трубочку назовні, а вода перешкоджатиме потраплянню повітря всередину банки. Ставить у тепле місце для бродіння.
— Процес контролюю за допомогою бульбашок повітря, що виходять у ємність із водою. Якщо бульбашок уже немає, значить, процес зупинився, — каже Степан Колодій.
Ожинове вино з медом бродить сорок днів.
— Коли процес бродіння завершився, зливаю отримане вино в окрему ємність. Знову закриваю водяним затвором і ставлю в прохолодне місцеЕ ще на сім днів. Повторно проціджую напій, розливаю в пляшки й закупорюю.
Для поліпшення смаку й запаху вина використовує природні ароматизатори.
Коментарі