неділя, 06 серпня 2006 15:11

Огірки закривають із часником і дубовим листям

Автор: Фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Валентина Лощиніна закриває малосольні огірки з листям дуба, вишні та смородини
Валентина Лощиніна закриває малосольні огірки з листям дуба, вишні та смородини

На зиму огірки зазвичай квасять. Якщо в дубовій бочці — будуть найсмачнішими. Можна й у банках, під капроновою кришкою, але тоді всередину слід покласти кілька дубових листочків. Чим більше листя, тим темнішими будуть огірки.  Хоч і зловживати цим не слід, радить 43-річна Валентина Лощиніна з села Самчинці Вінницької області. Жінка знає кілька рецептів маринування та салатів.

— Огірки тільки для себе вирощуємо — є кому з ними справлятися, — гладить по світлій голові 6-річного сина Сергія.

Розповідає, що той і дня не проживе без огірка. Показує велику ділянку, засаджену всілякою городиною. Збоку ростуть черешня та кілька яблунь.

— Одного разу знайшла його на грядці: присів тихесенько поміж рядами і шукає найменші зав"язки, — сміється.

— Бо ти казала, що старі огірки будемо крутити, а молоді їсти, — не розгубився малий.

— У мене жоден старий огірок не пропаде, — продовжує господиня. — Навіть коричневі насінники можна врятувати — зробити з них салат на зиму, який так і називається: "Рятувальна команда". Якщо вже шкірка дуже тверда, огірок треба почистити. Потім ріжемо тоненькими кружальцями і закручуємо, як мариновані огірки — з часником, лавровим листком, сіллю, перцем і хроном.

Але найбільше родина Лощиніних любить салат "Під кришкою".

— Його колись обиходівці — з сусіднього села, Нових Обиходів — звідкись привезли, а ми від них перейняли, — пояснює Валентина.

На відро огірків іде шість великих головок часнику

Щоб приготувати цей салат, огірки розрізають уздовж на чотири частини. На відро огірків іде шість великих головок часнику, сіль, цукор, олія — за смаком, як до звичайного салату. Через 3–5 годин огірки пускають сік. Потім усе разом треба накидати в банки і поставити у гарячу воду стерилізувати на півгодини.

— Так само роблять салат "Ніжинський", тільки замість часнику додають цибулю. Можна ще покласти моркву, капусту, помідори. Після закрутки банки ставимо догори дном. А до погреба несемо наступного дня, коли добре вистигне.

У велику виварку Валентина наливає трохи води. На дно стелить ганчірку і ставить на вогонь. Потім у гарячу воду одна біля одної складає трилітрові банки, наповнені огірками й маринадом. Всередині — листя дуба, вишні, смородини. Так жінка закручує малосольні огірки.

— Усіх листочків беру по п"ять штук, п"ять горошинок чорного духмяного перцю, два корінчики посіченого хрону — на один трилітровий слоїк. Огірочки накладаю завжди цілі, кінців не обрізаю.

Для маринаду господиня розводить у воді дві столові ложки цукру, столову ложку солі і півтори — оцту. Додає головку часнику, п"ять "зонтиків" кропу та кілька гілочок. Стерилізує 40 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Огірки закривають із часником і дубовим листям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути