Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2011 02:00

Очерет розігрівають з вершковим маслом

Автор: фото з САЙТА WWW.cookingzone.net
  У ресторані ”Нома” готують овочі на камінні. Відварену моркву приклеюють картопляним пюре до поверхні каменя. Посипають ”ґрунтом”, який роблять із пшениці, солоду, фундукового борошна та пива
У ресторані ”Нома” готують овочі на камінні. Відварену моркву приклеюють картопляним пюре до поверхні каменя. Посипають ”ґрунтом”, який роблять із пшениці, солоду, фундукового борошна та пива

Копенгагенський ресторан "Нома" назвали кращим у світі. Рейтинг щорічно складають у Лондоні, голосують понад 800 шеф-кухарів, рестораторів, журналістів. Цю премію називають аналогом "Оскара" для рестораторів.

"Нома" відкрив кухар 32-річний Рене Редзепа у Копенгагені 2003-го. Ресторан облаштував у приміщенні, яке раніше служило портовим складом. Розрахований заклад на 40 місць. У місяць він отримує майже 100 тис. запитів на бронювання столика. Поїсти там в середньому коштує 150 фунтів.

— Колеги спершу глузували з моєї ідеї, називали ресторан "смердючим китом". А тепер хвалять, — каже кухар. — За основу я взяв кухню холодних нордичних країн. Меню дуже різноманітне — від м'яса мускусного бика до морських їжаків. Ми використовуємо дикі квіти, зелене листя з рослин, що ростуть у місцевих лісах. Їх зривають мої 28 кухарів. Потім сушать і маринують трави, коріння, мох. Ніякої фуа-гри, оливкової олії і томатів у несезонний час.

Усі нові рослини Рене спершу пробує сам. Говорить, один раз мало не задавився.

— Як прожував дивне листя, поперхнувся десь секунд на 20. Але це дрібниця. Отруєнь ніколи не було. Завжди дзвоню біологу і розпитую про кожну рослину.

Свиняча шия з очеретом, фіалками і солодом — одна з улюблених страв кухаря. Спершу він розігріває очерет у соусі з вершковим маслом. Потім смажить у ньому вимочену в курячому бульйоні свинячу шию. Від свинини відрізує шматок, кладе на тарілку поряд з очеретом. Поливає соусом з вершків, фіалкової есенції і солодового порошку. Прикрашає сирими дикими фіалками.

У ресторані також подають мозок телятини, глазурований буряком. Для цього його вимочують в овочевому бульйоні протягом двох днів. Далі обдимлюють дровами і нарізають шматками. Окремо відварюють буряк, нарізають його тонкими дисками. Так само яблука. Викладають все на тарілку і поливають соусом із бурякового соку, маренки запашної та анісу.

Друге місце у рейтингу посів іспанський ресторан "Ель Келлер де Кан Роса". Він розташований за 160 км від Барселони на узбережжі Каталонії. Відомий своєю авангардною кулінарією.

— Ми перетворюємо рідини на тверді речовини. Можемо все, — каже шеф-кухар Адріа Феран, 47 років.

Повечеряти у ресторані в середньому коштує $300. За ці гроші можна замовити шматки льоду, обкачані порошком із зеленого чаю, повітряну кульку, зроблену із замороженого кокосового молока, та їстівний папір.

Зараз ви читаєте новину «Очерет розігрівають з вершковим маслом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути