четвер, 30 грудня 2010 04:00

Ніна Матвієнко тушкує капусту з кальмарами та чорносливом

 

За різдвяним столом у народної артистки Ніни Матвієнко, 63 роки, збираються чоловік, двоє дітей та онука. Зазвичай готують прості страви "без витребеньок", аби було смачно й швидко. Каже, купує натуральні продукти без хімікатів і барвників, заправляє олією чи сметаною. Майонезу не любить.

— Кутю готує чоловік. На базарі купує очищену пшеницю, замочує на ніч і зранку відварює. Мак теж заливає водою, а потім розтирає в макітрі, поки не появиться біле молочко. Пшеницю охолоджує, змішує з маком. Додає ізюм, горіхи, солодить. Щороку робить однаково.

Ніна Митрофанівна готує різні салати. До олів'є замість вареної ковбаси нарізує домашню шинку. У вінегрет кладе горошок, квасолю або кукурудзу, відварює корінь селери.

— Вся моя родина любить салат з авокадо. Для нього купую два великих фрукта, дрібно нарізаю. Руками рву листя салату, додаю бринзи або іншого солоного сиру. Заправляю домашньою олією. Також приготую шубу. Для неї беру глибоку широку тарілку, дно змащую олією. Шари з цибулі, оселедця, натертого буряка, картоплі та моркви змащую майонезом, змішаним зі сметаною. Прикрашаю шубу порізаним навпіл чорносливом. Спершу його розпарюю. Страва виглядає, як торт.

Для голубців артистка натирає картоплю, як на деруни. Збиває два яйця, по ложці сметани, муки, солить і перчить. Начиняє капусту й складає голубці у казанок. Між шарами викладає порізану цибулю, додає ложку сметани і томатної пасти. Тушкує 1,5 год. у духовці.

— Любимо сиру цвітну капусту. Розділяю цвіт на середні шматки, аби в рот поміщалися. Для соусу змішую сметану, розчавлений часник, багато зелені. Вже за столом кожен собі мокає капусту в соус. Коли тушкую білокачанну капусту, наприкінці обов'язково додаю чорнослив і відварені кальмари. До неї варю або запікаю картоплю в лушпинні. То моя улюблена страва, можу її їсти цілий день.

На десерт Матвієнко подає домашній сир зі сметаною та медом. Каже, раніше пекла яблучний пиріг, а тепер руки болять.

— Запиваємо їжу компотом із заморожених фруктів чи узваром. З алкоголю нічого не п'ємо, у нас в сім'ї не прийнято.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Матвієнко тушкує капусту з кальмарами та чорносливом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути