Ексклюзиви
понеділок, 31 грудня 2012 06:15

На Різдво грузини варять горіхи з медом

Львів'янка Анастасія Манько, 25 років щороку на різдвяні свята готує національні грузинські солодощі з меду та горіхів — гозінаки.

— Моя мама колись подорожувала, побувала в усіх республіках Союзу, — розповідає Анастасія, — У Тбілісі побувала на Різдво в родині друзів-грузинів. Найбільше сподобалися солодощі — гозінаки. Вони на різдвяному столі майже те саме, що у нас кутя.

Кіло волоських горіхів дрібно ріже, 5 хв. підсмажує на несильному вогні. Вони стають хрумкі. У каструлю вливає мед, ставить на малий вогонь. Постійно помішує дерев'яною ложкою.

— Найкраще брати каштановий мед, він дуже популярний у Грузії. Якщо немає, підійде липовий, аби не гірчив. Мед має закипіти й змінити колір. Перевірте його густину — капніть на тарілку. Капля не повинна розтікатися. Після цього за 2 хвилини всипайте подрібнені горіхи й мішайте. Горіхи мають просякнути медом. Якщо маса сухувата — долийте ще трохи. Коли рідка — досипте горіхів.

Бере дерев'яну дошку, змочує її. Поряд ставить невелику миску з холодною водою. Викладає гарячу масу ложкою, змочує. Також споліскує водою порожню пляшку з-під вина й розрівнює нею горіхи. Робить це швидко, доки мед не загуснув. Виходить пласт товщиною не більш як 1 см. На годину залишає холонути. Потім ножем із зубчиками розрізає на ромби.

— Такі гозінаки не тверді, як грильяж. Усередині м'які й запашні, — каже Анастасія.— Замість волоських горіхів добре також брати соняшникове насіння, арахіс, мигдаль. Викладати гарячу масу можна на вафельні коржі. Ними ж зверху накрити. Зберігаються солодощі довго.

Марія Остаповець із міста Стрий на Львівщині навчилася готувати гозінаки з фісташок та кунжуту.

— Дуже люблю ці солодощі, — каже жінка. — Робила з різними видами горіхів, навіть із повітряного рису. А потім змішала фісташки й кунжут. Вийшло найсмачніше. Можна додати ще трохи лимонного соку в мед — буде з кислинкою.

Бере півтори склянки сирого кунжуту, половину — фісташок. Дрібно січе горіхи, висипає разом із насінням на суху сковорідку. Смажить помішуючи хвилину на великому вогні. Додає 4 ст. л. липового меду, стільки ж — цукрової пудри. Розмішує ще 15 хв. Маса стає світлого золотавого кольору.

— Викладаю на харчовий папір, тоді легко відділяти. Накриваю ще одним аркушем, розрівнюю качалкою. Коли затверднуть — нарізую квадратиками.

Зараз ви читаєте новину «На Різдво грузини варять горіхи з медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути