вівторок, 30 грудня 2008 15:35

На Різдво чехи маринують коропа у світлому пиві

Львів"янку Жанну Радько, 36 років, із донькою Анастасією, 14 років, торік запросили на Різдво в Прагу. У столиці Чехії живе рідна тітка Тетяна Єнікова. Вона поїхала на заробітки і вийшла заміж за чеха. У родині святкують і католицьке, і православне Різдво.

— У центрі столу на Різдво обов"язково смажений короп, — розповідає Радько. — Живу рибу в Чехії продають на вулиці з торгових палаток із середини грудня.

На 2 кг коропів родичка бере пляшку світлого пива, 4 ст. ложки оливкової олії, стільки ж лимонного соку, шість червоних цибулин, кмин, чорний і червоний солодкий перець, сіль.

— Рибу чистять, ріжуть на крупні шматки, натирають сіллю та перцем, викладають у посудину та заливають склянкою пива. Коропів маринують на холоді протягом години, — розповідає Жанна. — Після цього смажать дрібно нарізану цибулю. Викладають до неї філе, заливають рештою пива та лимонним соком. Посипають кмином і червоним перцем. Закривають кришкою й тушкують на маленькому вогні 20 хвилин.

Щоб утворилася кірочка, знімають кришку і ставлять посуд у духовку на 5–7 хв.

— Окрім коропа, тітка поставила на стіл картопляний салат, — продовжує Жанна. — Я пропонувала приготувати ще щось, але вона тільки здивовано підняла брови. Каже, чехи готують менше, ніж українці.

Чехи готують менше, ніж українці

Для різдвяного салату беруть кілька відварених картоплин, мариновані огірки, цибулю, шинку, сіль, перець. Усе нарізають кубиками, солять і перчать. Салат заправляють сметаною або майонезом, ставлять у холодильник на 1–2 год.

На десерт смакували сухим цукровим печивом. Його родина купувала в магазині.

— Там такий асортимент печива, що очі розбігаються, за бажання пакують у високі металеві банки, — додає жінка. — Ми до Львова теж купили, тітка казала, що воно може пролежати до Великодня.

20-річна Мар"яна Чоботар зі Львова готуватиме на Різдво угорські страви. На Святвечір замість традиційного борщу з грибами варитиме рибний суп. На десерт спече горіхові та макові рулети. Рецепти переписала в однолітки Каталін з угорського міста Сегед. Жінки познайомилися влітку в міжнародному молодіжному таборі в Польщі.

— Один із днів було присвячено національним кухням, зокрема стравам, які готують на Різдво, — каже Мар"яна. — Я вчила варити кутю, а Каталін запропонувала рецепти супу халасле та рулетів.

Для рулетів у кількох ложках молока Чоботар розводить 20 г дріжджів. Присипає їх дрібкою цукру, відставляє в тепле місце. Тим часом перетирає 0,5 кг борошна з пачкою масла або маргарину. Збиває два яйця з 2 ст. ложками цукру та 2/3 склянки молока або сметани. Вливає дріжджі та замішує тісто. Його ставить на ніч у холодильник. Зранку розкачує чотири рулети.

Начинку роблять двох видів — горіхову та макову. Для горіхової начинки Мар"яна Чоботар бере по склянці мелених горіхів, цукру, трохи молока, родзинки і пакетик ванільного цукру. Цукор розчиняє в теплому молоці, усе змішує. Для аромату додає апельсинову цедру.

Два рулети змащує вишневим варенням, два — абрикосовим. Накладає начинку та загортає. Рулети змащує збитим яйцем і відставляє на 10–15 хв., щоб підійшли.

— Каталін розповідала, що напередодні Різдва такі рулети продають у всіх кондитерських, але їхня сім"я любить домашні, — зазначає дівчина.

Святковий бульйон їдять ледь теплим

Рибний бульйон угорці готують із голови, хребта та плавників коропа. Варять годину з чорним перцем і лавровим листям.

Окремо підсмажують цибулю з болгарською перчиною і помідором. У проціджений бульйон кидають подрібнені картоплю й підсмажені овочі. Коли суп закипить, приправляють солодкою паприкою і дрібкою перцю чилі. По тому в пюре кладуть шматки філе коропа і варять ще 10 хв. Бульйон проціджують через сито чи марлю, щоб у тарілку не потрапили кісточки. Їдять ледь теплим.

Зараз ви читаєте новину «На Різдво чехи маринують коропа у світлому пиві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути